Четири политически партии ще губят регистрациите си. Това се налага заради неподадени отчети в Сметната палата. Това заяви пред Нова председателят на Сметната палата Цветан Цветков.

По думите на Цветков тези партии за втора поредна година не са подали годишните си отчети. При това положение законът предвиждал по случаите около тези партии да се сезира прокуратурата и тя да предприеме съответните действия за заличаването на партиите.

Сметната палата не завери финансовия отчет на Държавния резерв

Сметната палата не завери финансовия отчет на Държавния резерв

Отчетите на 4 министерства за заверени "с резерви"

"Те ще бъдат заличени от Регистъра на политическите партии", категоричен бе Цветков.

Става въпрос за партиите "Български земеделски съюз", "Народняшка земеделска партия Никола Петков", "Гражданска сила" и "Национално-патриотично обединение".

Оказва се обаче, че това не са единствените партии, които не са подали годишните си отчети към Сметната палата. От общо над 130 регистрирани политически партии у нас 25 са тези, които не са подали финансовите си отчети в Сметната палата.

25 партии не са подали годишните си отчети

25 партии не са подали годишните си отчети

Имуществената санкция е от 5000 до 10 000 лева

"Броят на партиите е над 160 като голям процент от тях не водят активна политическа дейност, което предполага, че нямат приходи, нито разходи", обясни още председателят на одитния орган.

По думите му въпросните 25 партии, които не са подали отчетите си, ще бъдат глобени. Размерът на глобата възлиза от 5 000 до 10 000 лева.