Десетки хиляди българи със слухови проблеми нямат достъп до тел. 112, алармира депутатът от БСП Атанас Мерджанов. На 11 февруари 1991 година в Европа започва проектът за единен спешен номер, които цели гражданите на Съюза да се чувстват еднакво защитени, в която и от страните-членки да се намират.

"Днес, 25 години по-късно, в България също се чества Европейският ден на телефон 112. Но макар да сме част от тази система още от 2008 година, ние все още не сме я превърнали в  непрекъснат, бърз и безплатен достъп на всички граждани до службите за спешно реагиране", категоричен е депутатът.

Той признава, че в България десетки хиляди души страдат от различни степени на слухови увреждания, които им пречат пълноценно да използват телефон. "Да се поставим за миг на тяхно място. Да си представим, че рязко ни стягат гърдите, докато сме в къщи или че пред очите ни се извършва престъпление. Искаме да сигнализираме бърза помощ, пожарна или полицията. И не можем, защото не чуваме какво ни се казва от другата страна на слушалката и не успяваме ясно да обясним кои сме, къде сме, какъв е проблемът", даде пример народният избраник.

Осма година и трети парламент не намират техническо решение, което да даде възможност на хора със слухови и говорни увреждания да комуникират с Дирекция 112. "Междувременно неодушевени предмети, като леките автомобили, бяха екипирани със специални устройства, които сигнализират в случай на инцидент", каза Мерджанов.

Той припомни, че законопроектът е внесен още през месец декември 2015 година и е крайно време да бъде разгледан. Той съдържа един-едничък текст: Центровете 112 "осигуряват необходимите условия за достъп до Националната система за спешни повиквания на граждани със слухови или говорни увреждания", припомни избраникът от БСП.