Преговорите с ЕС за земеделските субсидии за периода са приключени, след близо 2-годишен дебат, и няма как те да се договарят отново.
Това заяви пред БНР министърът на земеделието и храните Десислава Танева по повод твърдението на доц. Въто Христов, че гръцкото земеделие получава 3 пъти по високи субсидии, отколкото българското.

Припомняме, по-рано днес доц. Въто Христов заяви, че гръцкото земеделие получава три пъти по-високи субсидии от българското.

Според министър Танева, субсидиите за южната ни съседка категорично не са три пъти по-високи.

„Въпросът е, че по различни мерки и схеми са различни ставките, но като общ бюджет на подпомагане и това към какво вървим, линията по водене на преговорите беше към намаляване на диспропорциите между различното подпомагане в старите и новите страни-членки. Такава разлика от 3 пъти просто не съществува. Има официална статистика и информация от ЕС, всеки може да провери какви са договорените бюджети и подпомаганията.” – подчерта Танева.

По думите й, ставката на декар е една и съща, независимо дали е за
Това допълнително намалява нашите площи от плодове и зеленчуци и ние от нетен износител се превръщаме в нетен вносител.

„Нормално е, когато земеделието е на частен принцип, предприемачът да има интерес да гледа това, от което печели. При условие, че е еднаква ставката, когато ти произвеждаш продукция със 150 лева разход и с 1000 разход, всеки предприемач да избере това, което е с най-малко разходи в декар или зърнено-житните.” – поясни министърката.

Десислава Танева коментира и направеното за новия програмен период 2014-2020 г.

„За първи път от общия бюджет, който е договорен по линия на директните плащания, от 13 процента от пакета може да се отделя за сектор „Плодове, зеленчуци и животновъдство“ с тенденцията да бъдат подпомогнати значително повече, отколкото във предишния програмен период, за да възстановим производства, които сме имали. Категорично това ще доведе до увеличаване на производството.” – прогнозира тя.

„В националния бюджет средства, които се отделят, за съжаление са просто несъизмеримо по-малки отколкото общия бюджет, който Европа ни дава по линия на директните плащания и там обикновено по различни схеми за държавни помощи се подпомагат, но значително по-малко. Това, което може към момента да направим с инструментите и правата, които имаме по регламентите за подпомагане , ние сме го направили.” – увери Танева.