Търсенето на социологически кандидат за десен президент е доказателство за политическата капитулация на десните лидери.

 Това заяви бившият лидер на СДС Надежда Михайлова, в специално изявление до медиите.

Според нея търсенето на такава кандидатура още веднъж затвърждава нежеланието на Петър Стоянов и Иван Костов да носят политическа отговорност за едно от най-сериозните политически състезания - президентските избори.

И то в навечерието на приемането на България в ЕС.

Всеки един от тях - и Петър Стоянов и Иван Костов влязоха в тези преговори не със желанието да се намери единна дясна кандидатура, а по-скоро да намерят форма на политическа реабилитация и да решат свои политически проблеми, заявява Надежда Михайлова.

Петър Стоянов за пореден път отказа да бъде номиниран от собствената си партия и постави СДС в нелепата позиция да не знае кого подкрепя.

И за Иван Костов също, личното надмощие се оказа по-силен стимул от залога на десницата, се посочва в изявлението на Надежда Михайлова.

Според нея формулата е много  лесна и трябва да бъде потърсена в рамките на партиите - членки на ЕНП, които чрез структурирано партньорство в местната и законодателната власт можеха да убедят десните избиратели в способността си да предложат по-добър управленски модел за европейска България.