България не приема изявления и поведение, които противоречат както на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 година, така и принципно на договореностите между Европейския съюз и Република Северна Македония (РСМ). Това се казва в позиция на служебния премиер Димитър Главчев по повод церемонията по встъпване в длъжност на новия президент на РСМ Гордана Силяновска.

По думите на Главчев България многократно и ясно е заявявала, че договореностите трябва стриктно да се изпълняват.

В позицията на министър-председателя се посочва още, че Северна Македония е членка на НАТО, от което произтичат съответните задължения и отговорности.

"Убедени сме, че европейската перспектива на Република Северна Македония ще зависи изцяло от всеобхватното изпълнение от нейна страна на одобрените от всички договорености от юли 2022 г.", заявява Димитър Главчев.

Вчера Гордана Силяновска положи клетва като нов президент на страната без да произнесе международно признатото име държавата. Това предизвика скандал, тъй като името Република Северна Македония бе договорено след дългогодишни преговори с Гърция. Гръцкият посланик София Филипиду напусна церемонията по встъпването в длъжност, а гръцкото външно министерство излезе с изявление. Председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен също укори избора на Силяновска-Давкова. Днес с позиция по темата излезе и българският президент Румен Радев.

Румен Радев предупреди РСМ: Никакви договори няма да бъдат ревизирани

Румен Радев предупреди РСМ: Никакви договори няма да бъдат ревизирани

Договорите трябва да се изпълняват, отсича държавния глава