Депутатът от ДСБ проф. Димитър Камбуров е внесъл парламентарно питане до новия министър на отбраната Николай Цонев във връзка с две скандални замени на имоти държавна собственост във Варна и община Бяла, съобщи радио Варна.

Едната замяна е в центъра на морския град - т.нар. бивша "гарнизонна фурна", на площ над 3 декара, оценена от Министерството на отбраната през 2006 година на 552 000 лева без ДДС.

Държавата е получила за имота по 85 евро за квадратен метър, а пазарната цена в района е между 600 и 900 евро. Фирмата "Бългериън еко проджектс" е дала за земята 9 апартамента в крайни квартали на София и Бургас и е доплатила само 19 000 лева.

Сега на мястото се издига огромна жилищна и офис сграда със 129 жилищни и други помещения.

При втората сделка държавата отново е ощетена с милиони от замяната на 41 декара през 2007 година на брега на морето в местността "Свети Атанас" в Бяла с 30 апартамента в крайни квартали на Варна и София.

Над 100 семейства от общината са завели 5 съдебни иска с реституционни претенции за земята, но въпреки това тя е предоставена на фирмата "Холидей констракшан" ООД със собственици двама германски граждани.

Професор Камбуров допълни, че министър Николай Цонев е признал ,че от подобни замени във военното министерство през последните няколко години държавата е ощетена с 20 милиона евро, като особено скандален е фактът, че оценителят на имотите е наеман от фирмата, която после ги е купила.