"Макетното ножче е много често използвано през годините като средство, което прави фини разрези и не може да бъде определено като оръжие, което да застрашава живота и е добър способ за изтезание". Tова заяви пред БиТиВи ген. Димо Гяуров, бивш директор на Националната разузнавателна служба.

Той коментира и приетите вчера промени в Наказателния кодекс от парламентарната правна комисия за по-строги наказания при агресия. "Това, което аз видях в законопроекта не мисля, че ще постигне кой знае какво. Дори няма да постигне тесните цели, които си поставя. Поради не много удачната легална дефиниция, която депутатите са дали в законопроекта. Струва ми се, че това измества фокуса на Закона за защита от домашно насилие. Трябва да говорим за насилие от всякакъв вид, за изтезания от всякакъв вид, а не за разширяване на обхвата на закона, чрез едни неясни формулировки", смята Гяуров.

Според него Законът за домашното насилие цели постановяването на определени мерки, когато между двама души има легален съюз. "Когато говорим за интимна връзка там няма никаква легална връзка там отиваме малко в една друга посока, където се опитваме да удовлетворим едни други обществени очаквания. Един добър текст в Наказателния кодекс, който преследва всякакъв вид изтезания, мъчения, би могъл да свърши работа", категоричен бе той.

След случая в Стара Загора: И магистрати от ВСС искат мерки за жертвите на насилие

След случая в Стара Загора: И магистрати от ВСС искат мерки за жертвите на насилие

Членовете на Съдийската колегия подкрепят протестите, но не и призивите за саморазправа