Депутатите от Комисията по правни въпроси в Народното събрание се събраха на извънредно заседание да разгледат промени в Наказателния кодекс (НК), промени в Закона за домашното насилие и ветото на президента върху Закона за съдебната власт (ЗСВ), касаещ механизма за разследване на главния прокурор.

Комисията прие на първо гласуване Законопроект за изменение и допълнение на Наказателния кодекс. Вносители са Бойко Борисов, Делян Пеевски, Кирил Петков и група народни представители. На заседанието на ресорната парламентарна комисия присъстват правосъдният министър Атанас Славов, зам.-правосъдният министър Емил Дечев, бившият служебен правосъден министър Крум Зарков, омбудсманът Диана Ковачева, депутатите, сред които Делян Пеевски др.

Правосъдният министър Атанас Славов се надява депутатите да спрат с истериите за джендър идеология, тъй като зад димната завеса се крият много по-сериозни проблеми, свързани с домашното насилие. Коментарът си Славов направи в началото на заседанието.

Позицията на Министерство на правосъдието е да има прецизиране на санкциите за различните видове телесни повреди, но и квалифициращи принципи за качество на жертвите и деянията, които попадат във формулата "домашно насилие". Промените обаче не трябва да останат само на законодателно ниво, настоя правосъдният министър.

Той увери, че след като бъде направен анализ и бъде разширено понятието за лека телесна повреда, ще бъдат направени предложения за промени в необходимите закони.

Славов се надява изпълнителната власт да предложи и нови мерки, свързани с психологическа подкрепа на жертвите на домашна насилие, осигуряване на правна помощ и подобряване на обучението на служителите на МВР. Той счита, че е важно, че Народното събрание реагира бързо на тежкия случай в Стара Загора. Институциите в известна степен закъсняха с реакцията си, но генерираната подкрепа дава надежда, че може да има устойчива промяна, сигурен е Славов.

След случая в Стара Загора: И магистрати от ВСС искат мерки за жертвите на насилие

След случая в Стара Загора: И магистрати от ВСС искат мерки за жертвите на насилие

Членовете на Съдийската колегия подкрепят протестите, но не и призивите за саморазправа

От своя страна депутатът от ДПС Хамид Хамид запита дали народните представители щели да са в законодателния орган, ако съдия Татяна Гьонева направила правилната квалификация за "лека телесна повреда", спрямо извършителя на престъплението, обезобразил момичето в Стара Загора с макетно ножче. ДПС ще подкрепят санкциите, докато преценката на съдиите стане адекватна съдебна практика. Случаите са много и трябва да направим така, че съдът да налага адекватни наказания, спрямо случаите на лека, средна или тежка телесна повреда, подчерта Хамид.

"Гаврата дойде от грешното прилагане на текстовете от Наказателния кодекс от страна на съдия Татяна Гьонева", отсече Хамид Хамид.

Депутатът от ГЕРБ/СДС Рая Назарян посочи, че 400 шева са средна телесна повреда и това престъпление не може да се квалифицира като "лека телесна повреда". Съдът трябва да има независимост, но трябва да се постави къде е мястото на законодателния орган, настоя тя.

Мирослав Иванов от ПП/ДБ не е съгласен с тезата, че повишавайки наказанията в Наказателния кодекс ще се наложи някакъв модел на поведение на съдиите. Конкретните промени, които се предвиждат в НК са необходими, но целеният ефект е превенция на подобни прояви на домашно насилие, каза Иванов.

ПГ на ПП/ДБ обяви, че ще подкрепи предложените промени в Наказателния кодекс.

След около 3 часа дебати, народните представители гласуваха с 19 гласа "За", без "против" и "въздържали се".

В Нaказателния кодекс се предлага да бъдат завишени наказанията за причиняване на средна и лека телесна повреда. Който причини другиму средна телесна повреда, да се наказва с до 8 години затвор, предвижда общият законопроект на ПП/ДБ, ГЕРБ/СДС и ДПС. В момента наказанието е до 6 години лишаване от свобода. При лека телесна повреда се предлага наказанието да е две години затвор без право на пробация, а глобата да бъде завишена от 500 до 1000 лева. Домашното насилие вече да се наказва не само при брак или съжителство на семейни начала, но и при интимна връзка, е записано в поправките в Закона за защита от домашно насилие.

Адвокати в спор ще затрудни ли интимната връзка правоприлагането за домашно насилие

Адвокати в спор ще затрудни ли интимната връзка правоприлагането за домашно насилие

В момента прилагането на закона не е еднозначно

От парламентарната група на "Възраждане" също предложиха промени в Наказателния кодекс, които предвиждат да има долен праг от три месеца при тези наказания за лека и средна телесна повреда. Депутатите подкрепиха предложението на формацията на Костадин Костадинов, като гласуваха със 17 гласа "За", 3 гласа "против" и без "въздържали се".

Омбудсманът Диана Ковачева предлага да има нов състав на престъпления за изтезание и нечовешко отношение. "Това са престъпления, които смазват човешкото достойнство и това много пъти бе посочвано като упрек към България. Изтезанията разрушават човешкото достойнство по-брутално от обидата и клеветата, които са инкриминирани", обясни Ковачева.

В контекста на дебатите бившият правосъден министър и настоящ народен представител от ПП/ДБ Надежда Йорданова заяви, че нито една наказателна мярка не е достатъчна, а са нужни комплекс от мерки. Времето ще покаже колко са ефективни, но има още много законодателна работа, за да може законите от гледна точка на Наказателния кодекс и другите закони, да отговорят на съвременните обществени отношения, настоя тя.

Йорданова призова промените в Наказателния кодекс да не са кръпка върху кръпка, а да се изработи систематичен подход срещу домашното насилие.

Хамид Хамид заяви, че това, което може да направи Народното събрание е да въведе повече контрол върху съдиите и прокуратурата, а не да има дава повече свобода. "Какво означава да не споменаваме имената на магистратите? Да се извиним на съдия Гьонева, че не си е свършила работата и вдигна цяла България на крак ли? Нека да не се крием зад гърба на Народното събрание", призова още той.

Мъж преби и острига бившата си приятелка във Видин

Мъж преби и острига бившата си приятелка във Видин

22-годишната жена е държана в плен четири дни

Гроздан Караджов от "Има такъв народ" добави, че се влиза в стар порочен кръг, в който набързо и на коляно ще се увеличат наказанията за лека и средна телесна повреда. "Ще вдигнем наказанията пожарникарски, но няма да сме поправили нищо", посочи Караджов. ПГ на ИТН ще направят предложения между първо и второ четене в Наказателния кодекс и в Закона за домашното насилие.

Караджов смята, че ще се отвори кутията на Пандора и накрая в море от емоции ще се приемат неща под натиск и емоции, в Наказателния кодекс.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ/СДС Десислава Атанасова декларира, че формацията на Бойко Борисов ще подкрепи предложенията на "Възраждане" за промени в Наказателния кодекс.

Независимият депутат Радостин Василев заяви, че с общия законопроект на ПП/ДБ, ГЕРБ/СДС и ДПС, касаещ промените в Наказателния кодекс, формациите на Кирил Петков и Бойко Борисов, черпят политически дивиденти от човешката трагедия. Той определи законопроекта като лобистки и няма да го подкрепи.

По-късно Комисията по правни въпроси прие на първо гласуване и Законопроект за изменение и допълнение на Закона за защита от домашното насилие. Вносители на законопроекта са Кирил Петков, Бойко Борисов, Делян Пеевски и група народни представители. Народните представители гласуваха с 12 гласа "За", 6 гласа "въздържали се". В законопроекта се предвижда домашното насилие да се наказва и при "интимна връзка".

Домашното насилие ще се наказва и при интимна връзка

Домашното насилие ще се наказва и при интимна връзка

Промени в Закона за защита от домашното насилие минаха на 1-во четене в комисия

Припомняме, че във вторник президентът Румен Радев наложи вето над промените в ЗСВ, а парламентарните групи на ДПС, ГЕРБ/СДС и ПП/ДБ внесоха законопроекти за изменения в Наказателния кодекс и в Закона за защита от домашно насилие, които предвиждат домашното насилие да се наказва и при интимна връзка, а наказанията за причиняване на лека и средна телесна повреда да бъдат увеличени. Повод за предложените промени са поредните случаи на насилие над жени, най-драстичният от които е зверството в Стара Загора над 18-годишната Дебора. В тази връзка председателят на Народното събрание Росен Желязков свика извънредно заседание на парламента на 7 август за първо гласуване на внесените законови промени и ново обсъждане на Закона за допълнение на Закона за съдебната власт. Затова и Правната комисия се събра днес да разгледа текстовете преди парламентарната сесия. Случаят с Дебора предизвика и силна обществена реакция

И днес преди извънредното заседание на Правната комисия граждани се събраха на протест пред Народното събрание. Те настояха в промените в Наказателния кодекс и Закона за защита от домашното насилие да бъдат включени най-добрите мерки за защита на обществото от всяка форма на насилие.