Председателят на Народното събрание (НС) Росен Желязков свиква извънредно заседание на парламента от 10.00 часа на 7 август 2023 г.

Заседанието е свикано на основание чл. 78, т. 1 от Конституцията на Република България, съобщиха от пресцентъра на НС.

В дневния ред на извънредното заседание на парламента, което прекъсва ваканцията на депутатите, е включено първо гласуване на промени в Наказателния кодекс и в Закона за защита от домашното насилие.

Предвидено е и ново обсъждане на Закона за допълнение на Закона за съдебната власт (ЗСВ), с който се въвеждат промени в системата за случаен подбор на съдия по механизма за разследване на главния прокурор и се регламентира допълнителен от 6 месеца за избор на нов състав на Висшия съдебен съвет (ВСС).

Гешев: Законодателният процес обслужва интересите на Христо Иванов и спонсорите му

Гешев: Законодателният процес обслужва интересите на Христо Иванов и спонсорите му

Той призова депутатите да прекратят ваканцията си и да променят овехтелите закони

Припомняме, че днес президентът Румен Радев наложи вето над промените в ЗСВ, а парламентарните групи на ДПС, ГЕРБ/СДС и ПП/ДБ внесоха законопроекти за изменения в Наказателния кодекс и в Закона за защита от домашно насилие, които предвиждат домашното насилие да се наказва и при интимна връзка, а наказанията за причиняване на лека и средна телесна повреда да бъдат увеличени. Повод за предложените промени са поредните случаи на насилие над жени, най-драстичният от които е зверството в Стара Загора над 18-годишната Дебора.

Омбудсманът откри бяло петно в НК за домашното насилие

Омбудсманът откри бяло петно в НК за домашното насилие

В НК няма наказателен текст за инкриминиране на наказанията за домашното насилие