Има бяло петно в Наказателния кодекс и трябват промени за домашното насилие над жени. Бялото петно се отнася до умишлено причиняване на психическа и физическа болка или страдание.

Това заяви омбудсманът Диана Ковачева пред БиТиВи за обезобразеното момиче от Стара Загора, нарязано с макетно ножче.

По думите ѝ страната е изправенa пред поредното тежко и брутално насилие, което да даде урок, да дамгоса и да остави белег завинаги на момичето. Неслучайно хората са бесни и търсят справедливост. Странно е защо едно лице, което е осъждано два пъти за тежко насилие е било освободено, при положение, че е имало опасност да се укрие, недоумява Ковачева.

Тя посочи, че в Наказателния кодекс няма наказателен текст за инкриминиране на наказанията за домашното насилие. Затова лично Ковачева ще внесе предложения в новата сесия на парламента промени в Наказателния кодекс относно криминализиране на деянията за домашното насилие.

Ковачева изтъкна, че това, което трябва да се промени веднага е отношението на институциите спрямо жертвите на домашното насилие. Липсата на чувствителност и разбиране се оказва фатална. Търсенето на три последователни сигнала от страна на жертвата пречи да се вземе окончателна присъда спрямо насилника, коментира омбудсманът.

Според нея, ако реши, съдът може да отиде и на място, за да види пострадалия.

Ковачева настоя да се търси обучение за полицаите, които да реагират толерантно на проблемите, както и да се търси и превантивно обучение за насилниците. Проблемът е, че в Народното събрание вече не работи, депутатите са в лятна ваканция и трябва да се изчака да се върнат. Законът не се прилага сам, а трябва да се прилага и от институциите, настоя Ковачева.

Тя е скептична и спрямо работата на Националния координационен център за жертвите от домашно насилие. От насилието не просто боли, то смачква човешкото достойнство, посочи Ковачева и добави, че жертвите на домашното насилие не говорят за това и не споделят с близките си.

Георги с макетното ножче остава в ареста заради заплахите
Обновена

Георги с макетното ножче остава в ареста заради заплахите

От прокуратурата днес посочват, че Георгиев е причинил средна телесна повреда

Припомняме, в последния работен ден на парламента преди лятната ваканция, на 28 юли, депутатите гласуваха промени в Наказателния кодекс над 6 часа. 

Част от приетите промени бяха наказанията за престъпления по расистки и хомофобски подбуди. Депутатите решиха и до 6 години затвор и глоба до 10 хиляди лева за сайтове, които умишлено създават условия за онлайн пиратство.

От 3 на 5 години затвор скочи минималното наказание за пиян или дрогиран шофьор или такъв без свидетелство за правоуправление, който причини смърт на пътя.

Идеята да падне пределът на неизбежната отбрана обаче отново не намери място в НК.