Министърът на околната среда и водите Нено Димов днес връчи на кмета на Каварна Нина Ставрева заповед, с която плажът "Болата" се изважда от резервата "Калиакра". Той ще бъде включен в защитена местност "Степите", което е гаранция, че строителството на него ще е забранено.

"В петък подписах заповедта, която следващата седмица ще бъде публикувана в "Държавен вестник". С това изпълних желанието на местната общност плажът да бъде изваден от резервата. Процедурата ще продължи с промяна в Закона за биологичното разнообразие, където народните представители ще имат думата", обясни Димов

Решението е взето след предложение от община Каварна за изваждане на плажа "Болата" и на паркинга на нос Калиакра от резервата. Подкрепата си за решението заявиха и народните представители Йордан Йорданов (ОП), Даниела Димитрова (ГЕРБ), както и областният управител Красимир Кирилов, които присъстваха днес в Каварна на връчването на заповедта на кмета на Каварна Нина Ставрева. Тя посочи, че БСП също подкрепя решението за изключване.

Готвят изваждане на плаж "Болата" от защитената зона

Готвят изваждане на плаж "Болата" от защитената зона

Сега той е в "Комплекс Калиакра"

В село Българево, Димов коментира, че хората, които живеят на място най-добре знаят как да опазват онова, което имат. Със своята заповед Димов се съобразил с желанието на местната общност плажът "Болата" да се върне на хората от общината, защото те могат най-добре да решат как да го стопанисват и развиват занапред.

"Дали говорим за Трън, за Царево, за Генерал Тошево или за Болата, местните са тези, които трябва да имат думата. Тук са вашите спомени, вашето настояще и вашето бъдеще. Не е необходимо някой от София да се разпорежда и да ви казва какво да правите", коментира министърът. 

Спират автомобилите в залива Болата край Каварна

Спират автомобилите в залива Болата край Каварна

Местността е зона с голямо значение за няколко редки растителни и животински видове