"Вие ставате командири в армия, която в своята близо 1400 годишна история има основната заслуга за оцеляването и съществуването на българската държава, държавност и българската нация. Българският народ никога не се е срамувал от своята армия. Тя има дълг - да пази териториалната цялост, суверенитета на българската държава, живота и просперитета на българската нация".

Това заяви вицепремиерът по сигурността и министър на отбраната Красимир Каракачанов по време на церемонията по присвояване на първо офицерско звание на курсантите от 142-ри випуск "Добруджански" на Националния военен университет (НВУ) "Васил Левски" във Велико Търново, информираха от Министерството на отбраната.

Каракачанов изтъкна, че младите офицери са лидери не само на бъдещите си подчинени, но и в българското общество. "Имайте това самочувствие, вие го заслужавате. Чакат Ви много трудности и изпитания. Българската армия все още е в процес на реорганизация и модернизация. Ще има много проблеми, които именно вие ще трябва да решавате. Не забравяйте вашите подчинени, които ще ви гледат и ще чакат вашия пример", каза Каракачанов.

"Вълнувам се, защото в редиците на Българската армия за 142-ри път се влива ново попълнение випускници на Военното училище. Те са випускници на институция с история и доказани успехи в подготовката на командири, готови да служат на Родината със знание, смелост и морал", заяви заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев към курсантите и кадетите от випуск "Добруджански" на НВУ.

В речта си ген.-лейтенант Илиев наблегна, че с обединени усилия ще успеем да осигурим по-добро бъдеще за нашата армия и условия за високо професионално самочувствие на българските военнослужещи. Той призова дипломантите да запазят своя оптимизъм, вяра, мотивация за успехи и енергия в годините напред. Ген. Илиев призова младите офицери да продължат развитието си, да повишават квалификацията си и да бъдат лидери, които служат за пример.

С гордост и топлота бе изпълнена речта на началника на Националния военен университет полк. Иван Маламов. "Ние от Националния военен университет днес с гордост показваме на целия народ, че Българската армия има ново поколение знаещи, можещи и високо мотивирани млади хора. Това са випускниците на НВУ "Васил Левски". Те обичат Майка България и са възпитани в духа на здравите патриотични традиции. Те са наша гордост. Те трябва да бъдат гордостта на обществото", каза полковник Маламов.

Той цитира думите на полковник Борис Дрангов от книгата му "Помни войната - съвети за строеви офицери": "Не се задоволявай с онова нравствено достойнство, на което си се издигнал, а се стреми към онова що още не си достигнал. Почнеш ли да гледаш на себе си със самодоволство, то няма да напредваш. Винаги прибавяй, винаги напредвай, винаги се усъвършенствай!"

През настоящата учебна година НВУ завършват 91 курсанти, обучавани по 15 военни специализации. На всички тях ще бе присвоено първо офицерско звание "лейтенант". Те получиха и образователно-квалификационна степен "бакалавър" по военна и по гражданска специалност.

Първенец на випуск "Добруджански" е лейтенант Давид Енчев със среден успех от курса на обучение "Отличен" 5.77 и от държавните изпити "Отличен" 6.00. Неговите пагони му бяха връчени лично от президента Румен Радев. Военният министър Каракачанов го награди със сабя.

Своите свидетелства днес получиха и 83-ма кадети, завършващи Професионалния сержантски колеж. Отличник на випуска в дневната форма на обучение е младши сержант Стефан Хаджидимов, а в задочната форма - младши сержант Мария Танева. Те бяха отличени от заместник-началника на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев.

На церемонията присъстваха президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев, заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев, командирът на ВВС генерал-майор Цанко Стойков, командирът на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров, висши офицери, военни аташета, представители на местната и държавна власт.