Винаги сме готови да реагираме при нужда да се организира полет за евакуация на български граждани от Газа. Това увери пред БНТ транспортният министър Георги Гвоздейков.

Външно министерство работи в координация с посолството ни в Израел. При нужда ведомството ми е готово да осигури полет за евакуация. Обстановката там е изключително тежка, коментира Гвоздейков ситуацията с кораба Рожен.

Върви се в правилна посока, за да имаме въздушна спешна помощ, стана ясно от коментара му. Най-модерна навигация ще бъде вложена в нашите хеликоптери. Компанията, която произвежда хеликоптерите е една от най-добрите в света, каза министърът. През януари първият хеликоптер трябва да започне работа у нас. В средата на юни трябва да бъде у нас и вторият хеликоптер, а до края на 2024 и третият.

Гвоздейков ще разговаря с финансовия министър да закупим допълнително два хеликоптера, за да обезпечим допълнителни системата за въздушна спешна помощ. Между 8-10 000 лева ще е заплатата на пилот на хеликоптер.

Около 2 милиарда лева трябва да се инвестират в БДЖ по ПВУ и до 2026 г. железницата трябва да е с нова визия. Билетът за влак ще скочат, но това ще е свързано с подобряване качеството на услугата.

Припомняме, че първият медицински хеликоптер се очкава да пристигне у нас до края на годината. През миналия месец започна да пристига и оборудването за въдушните линейки.

Изпратихме шестима пилоти да се обучават на въздушни линейки в Италия

Изпратихме шестима пилоти да се обучават на въздушни линейки в Италия

В следващите месеци цялостно обучение ще преминат всички 36 пилоти и 14 инженери