Разполагат американски бойци и военна техника от Сухопътните войски на САЩ на нашия учебен полигон "Ново село", съобщиха от Министерството на отбраната.

Рота до 120 щатски военни от 3-та бронирана бригада от Форт "Карсън", Колорадо, от състава на Сухопътните войски на САЩ ще бъде дислоцирана на учебен полигон "Ново село". Това ще стане от днес, 15 февруари.

Очаква се до края на седмицата на учебен полигон "Ново село" да бъдат транспортирани и 15 бойни машини "Брадли", две верижни машини М 113, както и различни типове автомобилна и спомагателна техника.

Американски рейнджъри, танкове и БМП идват на "Ново село", предупреждава МО

Американски рейнджъри, танкове и БМП идват на "Ново село", предупреждава МО

Около 250 американци участват в учението

Предислоцирането на военното формирование в района на съвместното българо-американско съоръжение край Ново село е в рамките на Инициативата на САЩ за гарантиране на сигурността на европейските съюзници от НАТО (European Reassurance Initiative - ERI) и е част от операция "Атлантическа решимост".

Предвижда се през тази година на учебен полигон "Ново село" да бъдат засилени съвместните учения и тренировки. Военни формирования от Сухопътните войски на САЩ ще бъдат ротирани за участие в ученията.

Бойната и спомагателна техника, с която ще бъдат оборудвани, ще бъде използвана на ротационен принцип по време на съвместната подготовка с военни формирования от Българската армия.

Целта е в процеса на колективни действия да се поддържат и надграждат способностите за оперативна съвместимост във войските на национално и съюзническо ниво.

От МО припомнят, че Съединените щати започват Инициативата за гарантиране на сигурността на европейските съюзници (European Reassurance Initiative - ERI) през март 2014 г.

Присъствието по въздух, суша и море на САЩ в региона, осъществявано на ротационен принцип, е израз на подкрепа към съюзниците от НАТО, обясняват от ведомството. Инициативата включва увеличаване на броя на ученията и тренировъчните дейности за повишаване на оперативната съвместимост и подсилване на способностите на НАТО.