Координация, контрол и комуникация са трите основни функции на вицепремиера по усвояването на еврофондовете, регламентирани с постановление от правителството.

Премиерът Сергей Станишев съобщи, че утре вицепремиерът Миглена Плугчиева ще представи на пресконференция плана за действие до 16 юни, когато България и правителството трябва да вземат конкретни мерки в отговор на писмото на европейската комисия.

Станишев каза, че е разпоредил на министрите, че в този един месец - до 16 юни решаването на задачите, свързани с работата по усвояването на еврофондовете, е приоритет номер едно за всеки един министър и управляващ орган или изпълнителна агенция.

Премиерът изтъкна, че цялата администрация, която се занимава с усвояването на еврофондовете - над 2000 души, е екипът на Миглена Плугчиева.

Плугчиева каза за постановлението и ролята си: „ С така разписаните функции, задачи и пълномощия на вицепремиер веднага се опровергават съмненията и подозренията дали ще се явя в ролята на пощенски гълъб и до колко и какви възможности ще имам за въздействие".

Плугчиева категорично заяви, че не настъпват структурни промени по програмите (предприсъединителните и оперативните) и че звената, които са акредитирани от Брюксел и Европейската комисия продължават да работят, както и че никой не освобождава екипите и министрите.
Дават се допълнителни правомощия на вицепремиер за по-стриктен контрол, координация и комуникация, поясни тя.