До 220 лева може да получи председател на секционна комисия на предсрочните избори на 11 юли. Това реши Централната избирателна комисия, съобщават от "24 часа".

Размерът на възнаграждението се запазва като това на редовния вот на 4 април. Остава и надбавката от 50% за членовете на РИК и СИК за работа в условията на пандемия.

Допълнителни средства са предвидени за приемане на изборните книжа, за носене на бюлетините в РИК, както и за машинно гласуване, ако има такова в секциите.

Машинното гласуване става задължително в секциите с над 300 избиратели

Машинното гласуване става задължително в секциите с над 300 избиратели

Достатъчно машини за изцяло машинен вот обаче може да има най-рано през октомври

С писмо до "Информационно обслужване" ЦИК иска информация за това колко са секциите в чужбина, в които на избори за последните 5 години са гласували поне 100 избиратели. Комисията иска още данни в кои секции в страната и в чужбина са гласували поне 300 души и в кои - поне 500. Целта е да се установи колко машини за гласуване са необходими, както и в кои секции ще трябват по две устройства.

Припомняме, съгласно новите правила секции в чужбина ще се разкриват в дипломатическите ни мисии на места, за които има подадени над 40 заявления за гласуване, с над 100 гласували на избори през последните 5 години и по предложение на дипломатическите представителства.

Без промяна остава броят на мандатите за всички 31 изборни района. Причината е, че няма ново преброяване на населението.

78 машини за гласуване са стигнали до областните МВР-та, защо обаче ЦИК не знае

78 машини за гласуване са стигнали до областните МВР-та, защо обаче ЦИК не знае

Все още машините не са платени, предстои среща с фирмата, обясни Росица Матева