До тук все още не е платена нито една от машините за гласуване, които бяха използвани на изминалите парламентарни избори. Това е установила новата Централа избирателна комисия при проведеното вчера първо заседание. Стойността на сключения договор е 43 млн. лв. с ДДС, припомни в студиото на БТВ Росица Матева, зам.-председател и избран за говорител на новата ЦИК. Установено е, че фирмата доставчик - "Сиела Норма" - още не е представила всички документи, затова и ЦИК ще проведе среща с фирмата. След това ще може да се установи реда на плащане.

Новият шеф на ЦИК призова машинното гласуване да не се обрича на провал

Новият шеф на ЦИК призова машинното гласуване да не се обрича на провал

Цената на машините за гласуване още не е платена

ЦИК е установила и още нещо - 78 машини се намират в областните управления на МВР.

"Не знаем защо се намират там, тъй като са изпратени без санкцията на ЦИК по Еконт към секционни избирателни комисии", посочи Матева и обясни, че именно заради това е разпоредено тези машини да се съхраняват в МВР-та. Този случай също ще трябва да се разгледа. От думите на Матева не стана ясно дали с тези машини е гласувано на изминалите избори. Припомняме, че предишният състав на ЦИК отчете, че машиното гласуване е било предизвикателство, а на изминалите избори на редица места то бе прекратено и се премина изцяло на хартиено гласуване заради неразбории.

Следващата ЦИК ще се справи, ако се спазват правилата, увери Камелия Нейкова

Следващата ЦИК ще се справи, ако се спазват правилата, увери Камелия Нейкова

По думите ѝ в състава на ЦИК има приемственост

Иначе използваните машини се съхраняват в склада, който бе нает от ЦИК в София. Предстои тепърва те да бъдат проверени, за да може да се използват и на следващите предсрочни такива на 11 юли. Централната избирателна комисия ще направи анализ и включително ще засече колко време е нужно за гласуване, за да се прецени дали в някои секции няма да са необходими и по две машини.

Все още не е ясно колко машини ще ни трябват, ЦИК очаква информация от "Информационно обслужване" къде в чужбина са гласували повече от 300 избиратели и къде са подадени най-много заявления, за да може да се прецени колко още машини ще са нужни за осигуряване на задължителното машинно гласуване, което влезе в сила с промените в Изборния кодекс.

Машинното гласуване става задължително в секциите с над 300 избиратели

Машинното гласуване става задължително в секциите с над 300 избиратели

Достатъчно машини за изцяло машинен вот обаче може да има най-рано през октомври

Припомняме, че сагата с машинното гласуване започна преди няколко години, като въвеждането му бе отлагано няколко пъти. Пробно такова бе направено преди няколко години, но за местния вот през 2019 г. отпадна с аргумент, че листите са трудни. От парламентарните партии в 44-то НС категорично за въвеждане на машинен вот бяха от БСП, като дори ултимативно напуснаха парламента, а от ГЕРБ се съгласиха да въведат такъв вот, но паралелно с хартиения, за да оставят възможност на възрастните хора да се чувстват сигурни във вота си.

Общественият съвет към ЦИК не вижда воля изборите да станат лесни и достъпни

Общественият съвет към ЦИК не вижда воля изборите да станат лесни и достъпни

Хартиеното и машинно гласуване да бъдат разделени

На изборите на 4-ти април имаше избор на вид гласуване и малко под 30% от избирателите избраха машинното. Въпреки въведените технологии обаче остана ръчното пренасяне и пресмятане на резултатите от изборите от машинния протокол на хартиения и от СИК допускаха много грешки.

45-то Народно събрание въведе задължително машинно гласуване в секции с над 300 избиратели.