Нужна е промяна в Изборния кодекс и сега е моментът - от следващото Народно събрание това да бъде направено. Вече е безпредметно да се обсъжда кой е предложил последните промени, но не е добре обмислено как потоците, които гласуват с машини и тези с хартиени бюлетини, да бъдат обособени, за да може след това отчетите да бъдат по-лесни.

За това настоя Румяна Дечева, заместник-председател на Обществения съвет към ЦИК в сутрешния блок на БНТ. Според нея липсва воля изборите да бъдат лесни и достъпни за всички.

Брънзалов не очаква нов пик на COVID-19 след изборите

Брънзалов не очаква нов пик на COVID-19 след изборите

България ще получи още допълнителни ваксини

Наложително е, според нея, да се намери решение, за да се прекратят опашките при предаване на протоколите.

Промяната на протокола и неговото опростяване в крачка по време на предизборната кампания, както се настояваше, не е било добра идея, смята тя. По думите й това би довело до реакция от страна на партиите, които сега са под чертата.

Едно от обяснението за проблемите при настоящите избори според Дечева се дължи на подмладения състав на СИК, където има много нови хора.

Грешките в протоколите няма да повлияят на резултатите

Грешките в протоколите няма да повлияят на резултатите

От РИК предложили по-опростен протокол, но ЦИК не го е приел

"Но с каквото и да се оправдаваме, толкова сложно провеждане на този смесен избор, без СИК да пипнат машините седмица по-рано, беше рисково начинание", обясни Дечева. Медиите са се оказали единствената платформа за показване на този вид гласуване и машината не е успяла да стигне до хората. Добре, че бяха медиите, за да може избирателите сами да потърсят машините за гласуване, изтъкна Дечева.