Приоритетната задача пред ЦИК е процедурата на сертифициране, одитиране, придобиване и охраняване на машините за гласуване на изборите.

Доставчикът е отговорен за машините за гласуване, те са складирани в помещение, което е огледано от ДАНС, МВР и ЦИК. ЦИК ще има пълни права върху машините, когато минат изборите и тогава те ще станат собственост на държавна институция.

Първите 300 машини за изборите вече са в страната

Първите 300 машини за изборите вече са в страната

Последните устройства трябва да бъдат доставени до 9 март

Тази сутрин лидерът на "Изправи се.БГ" Мая Манолова направи изявление пред склада, където се съхраняват доставените вече 5000 машини за гласуване. При склада няма нито един полицай, нито един представител на охранителна полиция. Къде е протоколът кой влиза или излиза от тези складове, попита тя.

Манолова попита дали става дума за обичайната некомпетентност на правителството на Бойко Борисов или съхраняването на машините в частен склад от частна охрана е специален план, който да прехвърли отговорността за машините на някой друг.

"Къде е държавата? Къде е МВР? Къде е правителството? Къде е ЦИК? Настояваме машините да се преместят в склад, за който държавата да носи отговорност", каза бившият обществен посредник.

ЦИК изтегля сроковете за назначаването на СИК заради ваксините

ЦИК изтегля сроковете за назначаването на СИК заради ваксините

ЦИК е отказала регистрация на 6 партии

По думите на Манолова това е скандално и представлява на практика опит да бъдат похитени поредните избори в България. Това е посегателство върху честността на изборите и абдикация на държавата, допълни Манолова.

МВР ще получи 8 млн. лв. да охранява машините, а за логистика на изборите са предвидени 15 млн. лв., обясни говорителят на ЦИК Димитър Димитров.

Съдът вкара в задънена улица жалбата за видеонаблюдението на броенето на бюлетините

Съдът вкара в задънена улица жалбата за видеонаблюдението на броенето на бюлетините

Според магистратите указанията на ЦИК не са нормативен административен акт

Припомняме, в деня за размисъл на парламентарните избори през 2013 г. по сигнал на Мая Манолова, която бе депутат от БСП, ДАНС отиде в Костинброд да провери частната печатница "Мултипринт" ООД. Там с обществена поръчка правителството възложи отпечатването на голяма част от изборните книжа на тази частна печатница, чийто основен съдружник е общинският съветник Йордан Бончев от управляващата и тогава партия ГЕРБ.

Според прокуратурата измамата е да се манипулира изборният вот с 400 хил. бюлетини, отпечатани над разрешените по закон. Те били разпределени по градовете Благоевград, Хасково, Кърджали, Пазарджик, Кюстендил, Шумен, Варна и за гласуване в чужбина. Заради скандала ГЕРБ загуби около 5% по тяхна преценка от гласовете и не успя да състави правителство. Това даде старт на кабинета "Орешарски" - БСП и "Атака". Обвиненият тогава секретар Росен Желязков бе оправдан и сега е министър на транспорта.