Скандалът с бюлетините в Костинброд се оказа още по-сериозен, след като на брифинг в прокуратурата Сотир Цацаров и неговите заместници изнесоха данни от случая и разследването.

Бяха показани снимки, на които се вижда, че за откритите бюлетини - обявени за брак и резерв, е било указано - неизвестно от кого - с бележки към палетата към кои райони да бъдат изпратени - Кърджали, Варна, Кюстендил и т.н.
Това става дни, след като Министерски съвет е взел от Мултипринт абсолютно всички поръчани количества.

Проверката на ДАНС е установила, че в две помещения има палети с бюлетини - в едното - брак и макалатури, в другото - напълно годни, сгънати и залепени в кочани бюлетини - именно те са указани за къде „да заминават".

Не разбирам защо една политическа сила идентифицира себе си (ГЕРБ, б.р.) със случилото се, за да твърди, че прокуратурата е свалила резултатите им на изборите
Цацаров

Стана ясно, че прокуратурата е иззела общо 22 палета с бюлетини. Всяко пале съдържа по 35 хиляди бюлетини, което прави общо 770 хиляди бюлетини.
Няма обаче установени маркирани бюлетини.

Все още обаче не е приключил детайлния оглед на бюлетините и не може да се каже кои от тях представляват брак и кои са действителни.

Командващият акцията в Костинброд прокурор Роман Василев показа нагледно как изглеждат мострите на Министерски съвет и иззетите вчера бюлетини.
Пред медиите бе извършено реално процесуално-следствено действие, при което бе отворен плик с иззети от Костинброд бюлетини и сравнени с такива, предоставени от ЦИК. Разлика между двете не бе установена.
Няма никаква разлика, абсолютно еднакви са, констатират Роман Василев.

Цацаров „разкри" „групата достойни прокурори"
Още...

Това, което направихме е необичайно. На фона на това, което изтече снощи (писмото от "достойните прокурори, б.р.), ние нямахме друг избор. Ако играта ще е такава, ние ще я играем с истината, коментира и се закани Сотир Цацаров.

Заместник-главният прокурор Борислав Сарафов прочете и част от показанията на собственика на печатницата Йордан Бончев, главния секретар на МС Росен Желязков и икономическия директор на печатницата.
От разпитите и на тримата става ясно, че няма информация да са отпечатвали повече, а допечатка не е възлагана, т.е. всички допълнителни бюлетини са взимани от този склад, а не от РИК-овете, които трябва да съхраняват резерва с бюлетините.

Борислав Сарафов прочете свидетелските показания на Йордан Бончев, управител и собственик на печатницата. "Годни бюлетини в нашия склад за брак не са останали. Нямам информация да са отпечатвани повече бюлетини от възложените по договора", се казва в тях.

Разбра се за тайнствен телефонен разговор на Бончев с някого, след което той променя част от сведенията си за вида на откритите бюлетини.
Знаем с кой е говорил, обяви главният прокурор.

В показанията на Росен Желязков, главен секретар на Министерски съвет, също се вижда, че допечатка не е възлагана на печатницата.

След сигнал са засечени и коли с двойни дъна, които е трябвало да пренасят бюлетини

Не можем да говорим за вина на служебното правителство, но можем да говорим за вина на длъжностни лица от МС и от администрацията на МС.
Към момента през два разпита е минал главният секретар на МС, като заключението ни е, че по отношение на отпечатването на бюлетините и съхраняването не е осигурен достатъчен контрол
, подчерта главният прокурор.

Към момента по делото все още няма „известни лица", образувано е срещу виновни длъжностни лица.

Първоначално замисленият „отчет" на главния прокурор Сотир Цацаров за резултатите от работата на прокуратурата по делата, свързани с изборния процес се префасонира.
Възнамерявахме да представим картина за осъщественото от прокуратурата при разследване на престъпления против политическите права на гражданите, заяви Цацаров, но уточни, че предвид последните събития те дължат обяснения по други два случая.
Единият от тях е акцията в Костинброд, а вторият е изтеклите имейли от т.нар. „достойни прокурори."

Брифингът на прокуратурата става часове след изтеклото до медиите писмо от „достойни прокурори”, което хвърля съмнения върху истинността на скандала „Костинброд”, което пък писмо пристигна малко след публикуваното интервю на експремиера Борисов за в. „Труд”, в което той обвини, че ГЕРБ са загубили гласове заради скандала с бюлетините.

Бюлетините са намерени в складове, които са буквално без патрони на втратите, т.е. те не са пазени от никой

Главният прокурор отбеляза, че по отношение на Костинброд са се чули всякакви факти, включително и че прокуратурата е отнела някакви 5-6% от вота на определена партия.

Припомняме, вчера бившият премиер Борисов пред "Труд" заяви, че са загубили гласове заради скандала с бюлетините, който е измислен и заради него някой от прокуратурата трябва да го „отнесе."

Цацаров обясни, че на 10 май в прокуратурата постъпват сигнали, единият касае именно печатницата на Мултипринт.
По сигнала е възложена проверка на органите на ДАНС, а на базата на тази проверка СГП образува досъдебно производство - за длъжностно престъпление и за престъпление, свързано с политическите права на избирателите.

Веднага след образуването на досъдебното производство главният прокурор е информирал президента Плевнелиев още в 22 часа в петък вечерта. Казал му го не защото прокуратурата дължи отчет на някого, а защото на следващият ден беше ден за размисъл.

Незабавната задача, която държавният глава поставил, е организирането на охрана на намерените бюлетини.
Уверих го, че такава сигурна охрана е осигурена от Жандармерията. Аз предложих на президента, че разумният подход до приключване на изборите прокуратурата, е да не изнася каквато и да е информация, защото може да взриви денят за размисъл, подчерта главният прокурор и добави, че Росен Плевнелиев приел напълно това негово предложение.

Цацаров изясни и че на 11 май са завършили първите действия по разследването, а станалото в Костинброд е било оповестено от една медия. Затова и от държавното обвинение са били принудени да изготвят съобщение до медиите, но в него не се намеква нищо за нито една от политическите партии.

За мен е необяснимо защо една политическа партия идентифицира себе си (ГЕРБ, б.р.) със случилото се, за да твърди, че прокуратурата е свалила резултатите им на изборите с 5-6%, недоумява още обвинител номер едно.
Той подчерта, припомняйки, че в съобщението на прокуратурата от събота никъде не се визира конкретна политическа сила.

Той очевидно се чувства засегнат от обвиненията, че прокуратурата е повлияла на изборите: „С какво повлияхме - с това, че осъдихме двама активисти на ДПС? С това, че спряхме тези бюлетини. Ние не свързахме този-онзи, трети-десети с бюлетините, а започнахме да правим това, което пише в Наказателния кодекс. Нашата игра е да си вършим работата".

Цацаров използва двучасовата пресконференция, за да каже няколко думи за това на кой му е трудно да внася сигнали и на кой лесно. Повод за изказването му е оплакването на Цветан Цветанов от деня преди вота - когато гръмна настоящият скандал, че бавили приемането на негов сигнал.

Господин Цветанов да бъде така добър да подаде сигнал в прокуратурата и ще го разгледаме. Сигналите се подават в компетентната прокуратурата. В почивния ден цялото ръководство на прокуратурата беше на работа, но то не приема сигнали.

В прокуратурата е постъпил и друг сигнал от БСП, свързан с транспортна фирма, оторизирана да извършва превоз на бюлетини.

Проверката засякла и коли с двойни дъна, които трябвало да придвижат бюлетините.

Става дума за нормална организация, в която да натовариш нещо, което да не е видно. Не става дума за грандиозно преустройство на автомобилите, коментира Цацаров.

Основен остава въпросът за охраната на печатницата, а след преглеждането на записите от камерите щеше да стане ясно дали изобщо в помещенията е присъствала някаква охрана.

Бюлетините са намерени в складове, които са буквално без патрони на втратите, т.е. те не са пазени от никой, изтъкна главният прокурор.

Той обаче има и други притеснения: „Аз трудно мога да си представя, че в една държава, която прави избори, отпечатването на бюлетините се възлага на частна фирма, която пък получава и правото сама да организира превоза им.
Тази държава разполага с печатница на БНБ, разполага с достатъчно възможности да осигури превозването на бюлетините. Защо ни е изобщо обществена поръчка, когато държавата сама може да го направи?"