Машините за гласуване бяха предизвикателство за парламентарните избори, но в ЦИК имат около десетина сигнала за отделно устройство, което в някакъв момент не е работило така, както се очаква. Това заяви говорителят на ЦИК Димитър Димитров на брифинг пред журналисти.

За това кое в машините за гласуване не е работило както трябва, комисията не разполага засега с информация, тъй като: няма как техническата експертиза да бъде направена за 10 часа.

ЦИК очаква да започнат да пристигат и РИК-овете за предаване на изборните книжа в София. В четвъртък трябва да бъдат обявени окончателните резултати от изборите.

анкета

Ще гласувам за:

Виж резултати

ГЕРБ/СДС 25.6%

БСП 12.5%

ДПС 1.9%

Има такъв народ 13.4%

Демократична България 17.0%

ВМРО 4.5%

Изправи се. Мутри вън! 5.6%

Патриотична коалиция Воля - НФСБ 4.5%

Републиканци за България 4.8%

АБВ 1.2%

Други 9.0%

100% са обработени изборните протоколи и са въведени данните от тях от протоколите на СИК в РИК-овете на Ловеч, Кюстендил, Сливен, Шумен и Ямбол. Има и РИК-ове, в които са обработени над 99% от протоколите, като липсват по един или по два протокола в районите на Варна, Видин, Габрово, Добрич, Разград, Силистра, Смолян, РИК-24 и РИК-25. В останалите РИК продължава приемането на протоколите от СИК.

Таня Цанева заяви, че се надява съответните РИК-ове да организират процеса по приемане на протоколите от СИК, така че да не задържат повече членове на секционните комисии.

Омбудсманът се скара на ЦИК заради лошата организация с изборните книжа

Омбудсманът се скара на ЦИК заради лошата организация с изборните книжа

Настоява да се създадат условия за почивка и изхранване

В ЦИК няма сигнали или жалби за нарушения, но току-що пристигнало писмо от омбудсмана Диана Ковачева. Като цяло писмото е насочено към РИК-овете и към съответните общински администрации във връзка със забавяне предаването на изборните книжа и с апел да бъде направена спешна проверка в областните администрации.

Това че е приключило гласуването в дадена секция преди края на изборния ден, преди всичко е отговорност на самата секционна комисия. Когато има избиратели, е добре те да гласуват, категоричен бе Димитров за затворената изборна комисия преди края на изборния ден в Лондон.

В редица населен места като Велико Търново, Смолян, Добрич имаше проблем с машинното гласуване в самия изборен ден. Говорителят на ЦИК Димитър Димитров заяви още вчера, че има масови грешки при протоколите, като една от причините той посочи машинния вот.

Три дни преди изборите машините за гласуване имаха сертификат. Досега няма обяснение на какво точно се дължат грешките.

От "Демократична България" съобщиха, че обмислят касиране на вота заради проблемите с машинното гласуване във Велико Търново.

Припомняме, че сагата с машинното гласуване не започва оттук. Въвеждането на машинното гласуване бе отлагане няколко пъти, като бе въведено пробно преди няколко години, но отпадна за местния вот с аргумент, че листите са трудни. От парламентарните партии най-вече за въвеждане на машинен вот бяха от БСП, като дори ултимативно напуснаха парламента, а от ГЕРБ се съгласиха да въведат такъв вот, но паралелно с хартиения, за да оставят възможност на възрастните хора да се чувстват сигурни във вота си.