Омбудсманът Диана Ковачева настоява за спешни мерки заради лошата организация при предаването на изборните книжа.

Тя е изпратила препоръка до председателя на Централната избирателна комисия Александър Андреев, до четиримата областни управители - на София - Николай Пехливанов, на Стара Загора - Гергана Микова, на Бургас - Вълчо Чолаков и на Кърджали - Никола Чанев, както и до председателите на РИК-овете в градовете Стара Загора - Теодора Крумова, Кърджали - Петър Захариев, Бургас - Елка Стоянова и до Живка Котева - председател на 23 РИК София и Валери Цолов - на 25 столичен многомандатен избирателен район.

Причината са жалби на членове на СИК заради лоша организация на процеса по предаване на изборните протоколи в РИК.

Кошмар с протоколите - масови грешки и заради машинния вот

Кошмар с протоколите - масови грешки и заради машинния вот

Сгрешени са над 90% от протоколите в 24 РИК-София

"Гражданите се оплакват от липсата на нормални условия за изчакване и унизително отношение - под открито небе при минусови температури и липсата на храна и напитки (Стара Загора), правостоящи повече от 12 ч. (Кърджали), невъзможност физически да издържат повече от 24 часа без сън и неподходящи санитарни грижи при липса на всякаква информация за времето, което ще им се наложи да чакат за предаване на изборните книжа (23 и 25 МИР София)", посочва общественият защитник.

Според нея отговорните органи трябва да предприемат спешни мерки, за да осигурят своевременна информация от страна на РИК на представителите на СИК за съществуващите условия за почивка и изхранване.

Освен това Ковачева настоява за проверка от областните администрации за нуждата от съдействие по предоставяне на храна и напитки за представителите на СИК и поддържане на необходимата хигиена по предписанията на здравните власти в условията на пандемия.

Бавно и мъчително върви предаването на изборните книжа

Бавно и мъчително върви предаването на изборните книжа

Има много грешки, огромен процент от протоколите са сгрешени, обясниха от РИК-София