От "Демократична България" обмислят вариант за касиране на вота. За подобно решение им е нужна повече информация - а именно колко са гласувалите машинно до спирането на машинния вот. Това заяви пред БНТ адвокат Калоян Янков, водач на листата на "Демократична България" във Велико Търново.

Припомняме, вчера, в деня на изборите малко преди обяд машинното гласуване в целия район на Велико Търново беше отменено заради проблем с преференцията на листата на "Демократична България".

Намаляват секциите, в които се гласува машинно

Намаляват секциите, в които се гласува машинно

ЦИК спря машинното гласуване във Велико Търново

"Сутринта получих сигнал от наш симпатизант в Стражица, че има разбъркване в листата на нашите кандидати при машинното гласуване. Аз бях на път за гласуване в моята секция, убедих се, че това е така и номерата на кандидатите не отговарят на техните имена, както е описано в решението на РИК", обясни адвокат Янков.

Веднага с юридическия отдел на "Демократична България" са подали сигнал и са поискали коригиране на грешката или спиране на машинното гласуване. По думите му, решението на ЦИК доста се е забавило, защото много хора са гласували машинно, и тези, които са гласували за "Демократична България", са били объркани за коя преференция да гласуват.

Не бива да се спира машинното гласуване, категорични от ЦИК

Не бива да се спира машинното гласуване, категорични от ЦИК

ЦИК заподозря чужда намеса в екстремната ситуация във Велико Търново

От ПП МИР също поискаха касиране на вота, но и да се свика 45-то народно събрание, което да промени Изборния кодекс и след това да се саморазпусне.

Преди тях и бизнесменът Васил Божков заяви, че ще иска обявяване на изборите за недействителни.