Не бива да се спира машинното гласуване, защото ще бъде екстремна ситуацията такава, каквато е във Велико Търново. Данните ще бъдат коректно отчетени. В това увери говорителят на ЦИК Димитър Димитров на брифинг пред журналисти.

Подадените гласове преди момента на прекратяване дейността на машините във Велико Търново остават записани. ЦИК все още не са стигнали до окончателен вариант на оценка, но са подавали коректни данни.

Намаляват секциите, в които се гласува машинно

Намаляват секциите, в които се гласува машинно

ЦИК спря машинното гласуване във Велико Търново

"Най-вероятно е човешка грешката във Велико Търново, но има и някакъв източник, трудно ми е да кажа", изтъкна Димитров. Какво точно се е случило, тепърва щяло да стане ясно.

"Във Велико Търново трябваше да се намесим решително", категоричен бе Димитров и допълни, че има множество сигнали, които са свързани с агитация основно във Фейсбук.

Избираме 45-и парламент - 39.9% избирателна активност към 17 ч. отчете ЦИК
на живо

Избираме 45-и парламент - 39.9% избирателна активност към 17 ч. отчете ЦИК

Секциите, в които ще гласуваме са 11 983, като в 9398 от тях ще можем да заявим вота си машинно

ЦИК не разглежда агитациите от Фейсбук, защото не е медиен доставчик.

Няколко жалби са постъпили в ЦИК. Има проблеми с листите в Добрич, но те не са толкова категорични, колкото във Велико Търново. В Добрич надали ще бъде прекратено машинното гласуване. Има няколко размествания, но те са периферни, отчете Димитър Димитров. Може да изтече всичко, защото Фейсбук е една много демократична платформа, призна Димитров. ЦИК има една много дебела папка със съобщения, но те не са изпратени от медии.

Софтуерни проблеми с машините за гласуване и в Добрич

Софтуерни проблеми с машините за гласуване и в Добрич

ЦИК вече спря машинното гласуване във Велико Търново, две машини не работят в Смолян

Изпратени са членове на РИК да направят фактическа проверка, за да видят дали няма проблем с преференциите за гласовете "не подкрепям никого". Дори и да има такъв проблем гласовете "не подкрепям никого" имат значение за изборния резултат само, ако има независим кандидат, който се избира с районна квота.