Централната избирателна комисия събира информация за несъответствията при преференциите в изборната бюлетина, въведена на машините за изборен район Добрич.

Проблемът е софтуерен.

За една от коалициите в преференциите се появява име на кандидат под друг номер в листата, а за друг номер е вярно само първото име на кандидата.

За друга формация при натискане на една преференция не излиза име. В бюлетината на машините липсва и квадратчето "не подкрепям никого".

Предложението в Добрич да се спре гласуването с машини бе оттеглено, след като част от членовете на ЦИК се обявиха против. ЦИК вече взе кардиналното решение за област Велико Търново към 11 часа да бъде спряно машинното гласуване там заради проблем, който е довел до разбъркване на преференциите. За проблеми се съобщава и в област Смолян.

Дискутира се дали е възможно, ако машинният вот там продължи, да бъдат отчетени коректно подадените гласове за преференциите.

Окончателно решение на ЦИК за Добрич се очаква по късно.

По-рано беше съобщено, че след подадени редица сигнали за разменени имена и номера на кандидати от различни партии, както и на възможност за гласуване с "не подкрепям никого" в област Добрич започва поетапното преустановяване на гласуването чрез машини.

В две секции в Смолянска област е преустановен машинният вот заради проблеми с машините, съобщиха от РИК- Смолян. В секция в Чепеларе машината за гласуване изобщо не е стартирала и вотът в нея се извършва само с хартиени бюлетини. Другият проблем е в секция номер 24 в Смолян, в която машината е започнала нормално работа, но в хода на гласуването е блокирало печатащото устройство. И в тази секция гласуването също продължава само с хартиена бюлетина.