От партия МИР искат касиране на вота, изцяло машинно гласуване и нови избори. Причината за исканото касиране е лошата организация и масово сгрешените и подменени изборни протоколи от всички избирателни секции. Това се казва в позиция на Националния изпълнителен съвет на ПП МИР.

От партията смятат, че вотът на българските граждани е подменен чрез умишлено създадения хаос в целия изборен процес.

"Доказателство за това са 90% сбърканите протоколи и тяхното пренаписване в момента с "верния" резултат. Въпреки че все още не са излезли крайните изборни резултати, е ясно едно - тези избори бяха най-манипулираните, фалшифицираните, купените и подменените в най-новата история на България", в личния си профил във фейсбук председателят на ПП МИР Симеон Славчев.

От партията имат доказателства за подменени протоколи, както и за доказана схема на ГЕРБ за дописване на негласували хора в изборните списъци и подмяната на вота на българските граждани.

Исканията на ПП "МИР" са хем да има касиране на изборните резултати, хем да бъде съставено 45-то Народно събрание, което да промени Изборния кодекс и да се разпуснне.

Според съмишлениците на Славчев Изборният кодекс трябва да се променя в две посоки. ЕДната е въвеждане на 100 % машинно гласуване, другата - създаване на многомандатен избирателен район в чужбина - 32 МИР. След тези промени парламентът да се разпусне. Да бъде назначено служебно правителство от президента Румен Радев и да се проведат предсрочни парламентарни избори по новия Изборен кодекс.

"Само тези стъпки ще гарантират, че в България ще се проведат честни избори. Само тези стъпки ще върнат доверието на българските граждани в демокрацията, държавността и институциите", гласи декларацията на партията.

Данни при 61.08% протоколи: БСП затвърждава третата си позиция
Обновена

Данни при 61.08% протоколи: БСП затвърждава третата си позиция

ВМРО остава под 4%, следвани от БНО, която даде листитите на Васил Божков

Според тях всички други стъпки и опити да се състави нелегитимно правителство в това Народно събрание, което е избрано след подмяна на вота на българските граждани, ще доведе освен до политическа, но и до институционална криза. А с това се рискува и гражданския мир в страната", категоричен е Симеон Славчев.

Той припомни, че са предупредили, че хибридната система от машинно гласуване и с хартиена бюлетина ще доведе до този хаос и ще превърне изборите в нелегитимни, но не са били чути.

Сега ще си проличи кой е за реална промяна в България и кой е за статуквото, което вече 30 години руши моралните устои и държавността, заяви Славчев.

Той благодари на всички българи в страната и чужбина, които са гласували за ПП МИР и с това са подкрепили новото поколение в българската политика.

"За ПП МИР битката едва сега започва и съм убеден, че с общи усилия ще успеем да върнем справедливостта и нормалността в България. От днес битката е не само с мутрите, но и с мутресите, чалгата, популизма и цялото статукво, което се възпроизведе и в сегашното Народно събрание. Един за всички, всички за България!", написа Симеон Славчев.

По-късно от партията съобщиха, че са получили много сигнали от техни представители по места, в това число и извън страната, като например от Виена и Бремен за масова подмяна на вота.

ПП МИР призова всички партии да подадат иск в съда за касиране на вота. Те заявиха, че са готви за масов протест следващите дни.

Малко по-рано от "Демократична България" съобщиха, че обмислят касиране на вота заради проблемите с машинното гласуване във Велико Търново.

Преди тях и бизнесменът Васил Божков заяви, че ще иска обявяване на изборите за недействителни.