Депутатите дадоха зелена светлина на процедурата по избор на нов председател на Комисията за финансов надзор (КФН) на мястото на Стоян Мавродиев, чийто мандат изтече преди месец. Това се случи с приемането на правилата за условията и реда за предлагане на кандидати.

Припомняме, правилата спешно и набързо бяха обсъдени и приети от бюджетната комисия в сряда

108 народни представители бяха „за”, “против” гласуваха 39 депутати, а 28 се въздържаха.

Повече от час народните избраници спориха относно регламента за избор на шеф на КФН - по-специално заради предвидените срокове.

Йордан Цонев обяви, че ПГ на ДПС е решила да не подкрепи предложените правила. „Тази процедура трябваше да бъде открита по закон преди около 3 месеца, но нямаме ясен отговор защо не беше открита”, се възмути депутатът от ДПС. Тогава щяло да има възможност новият екип да подготви правилата за провеждане на прегледа на активите на застрахователните дружества и пенсионните дружества, както и стрес тестовете, които са предвидени за тях.

Онова, което не се казва, но имаме информация, че до последния момент решението на мнозинството е било този състав на комисията да проведе стрес тестовете и прегледа на активите и след това да бъде направен избор на нов състав на комисията, защото повечето от мандатите си изтекли”, обясни Цонев.

Кое налага това бързане, с което се нарушават сроковете 2 седмици преди приключване на пленарната сесия, запита Цонев.

Депутатът е недоволен, че има 5 дни, вместо обичайните 14 дни за предложения. Всички срокове били съкратени. “Това не кореспондира с отговорността, която трябва да имаме при избора на този орган, който е изключително важен и още по-важен предвид това, което предстои в сектора, и предвид на приключващата процедура в банковия финансов сектор”, изтъкна Цонев.

Не разбираме това бързане, ако то е предизвикано от едно писмо на ЕК, с гриф конфиденциално и е било адресирано до премиера и КФН и се появи на страниците на един ежедневник, колко конфиденциално е било то”, продължи депутатът от ДПС.

По думите му, в това писмо няма нищо, което да налага бързане. ДПС обявиха, че няма да подкрепят тази процедура, защото не способства за компетентен избор на председател. Щяла да внесе допълнителен смут в самата комисия и бъдещата й дейност. Mоже да бързате, но без ДПС, тропна Цонев.

Според Румен Гечев от БСП решението за избор на председател на КФН е прието съгласно процедурни правила, чието съдържание противоречи на разпоредбите на правилника за организацията и дейността на НС. Затова решението щяло да бъде опорочено поради допуснато нарушение на производствените правила и ще е на лице основание за сезиране на КС с искане да се обяви неговата противоконституционност.

Според него смисълът на 14-дневния срок за публикуване на предложенията за избор и документите на кандидатите, е даване на публичност на кандидатурите и възможност за отправяне на въпроси и становища от трети лица.

“В правилника не е предвидена разпоредба за съкращаване на сроковете”, отсече Гечев.

Герберът Делян Добрев контрира опозицията, че председателят на КФН трябва да се избере по най-бързия възможен начин, защото двама от зам.-председателите са с изтекъл мандат.

„По-важната тема е капиталовият пазар, сам по себе си, и това е една от причините да настояваме избора на нов състав на КФН да се извърши по най-бързия възможен начин”, аргументира се Добрев. Той напомни, че ако депутатите не приключат тази процедура до края на юли, тя ще продължи вероятно още няколко месеца, защото НС почива през август.

Ако парламентът успее да избере председател на КФН до края на месеца, в началото на септември той можел да направи предложение за негови заместници. „Трябва да се бърза, защото капиталовият пазар е изключително важен за развитието на икономиката, за това да имаме по-висок икономически растеж, отколкото имаме в момента”, коментира герберът.

Шефката на парламентарната Бюджетна комисия -  Менда Стоянова, подчерта, че мандатът на сегашния председател е изтекъл на 18 юни, но по закон трябвало да се избере нов председател на комисия до 18 май. „Сега, когато това се случва, много странно всички до момента са против”, коментира Стоянова. Тя запита защо има такава “яростна съпротива” срещу правилата.

Тук за една сутрин предложихте шеф на ДАНС. Правилата са абсолютно законни, ако НС ги приеме с решение, те стават равни на закона”, отсече Стоянова.

Реформаторът Мартин Димитров посочи, че в България е започнало да става популярно да има регулатори с председатели с изтекли мандати. „Реалността е, че има хора в тази зала, които искат този изтекъл мандат да продължи и хората с него да продължат да си бъдат в КФН и да си работят”, заподозря Димитров.
“Въпреки закъснението и ясната грешка на колегите от ГЕРБ, е редно да постъпим както трябва и да подкрепим процедурата по избор и да има нов легитимен състав на КФН”, призова той.

Междувременно от КФН съобщиха, че на свое заседание от 14 юли комисията е взела решение, с което назначава независими външни експерти на пет застрахователи. С това процедурата по назначаване на независими външни експерти за извършване преглед на активите на пенсионните фондове и на балансите на застрахователите приключи успешно и прегледите започват в срок и по план на 15 юли , изтъкват от КФН.

Решението е взето в съответствие с решение на Управляващия комитет (УК). УК извършва наблюдение и контрол на прегледите и включва представители от КФН и Европейския орган за застраховане и професионално пенсионно осигуряване – EIOPA, както и Министерство на финансите, Българска народна банка, Европейската комисия и Европейския орган за ценна книжа и пазари - ESMA.

Всички решения на КФН до този момент във връзка с организиране на процеса по прегледите са взети в пълно съответствие с решенията на УК.