"В НДК е извършен забележителен напредък по подготовката на Председателството и се надявам, че във всички останали сфери подготовката ще тече без забавяне". Това заяви ръководителят на представителството на ЕК в България Огнян Златев при огледа си в сградата на Националния дворец на културата в София, съобщиха от администрацията на ЕК в София. Очаква се до месец май да бъде готов ремонтът на зала 3.

Златев и изпълнителният директор на НДК Мирослав Боршош провериха как върви подготовката на Двореца за Председателството на България за ЕС. Двамата видяха ремонтните дейности на зала 3, която ще е основната Пленарна зала на Председателството.

Надникнаха и в залите 7, 8, 9 и 10, които са предвидени за работни срещи на делегатите на различни нива, както и на зала 6, която ще е залата за пресконференции в Международния пресцентър на Председателството.

Изпълнителният директор на НДК е уверен, че преустройството и адаптацията на сградата ще завърши в срок, въпреки предизвикателствата, с които екипът му се сблъсква ежедневно.

"Според нашите предварителни разчети първите готови пространства, зала 3 заедно с прилежащите й 3.1 и 3.2., както и зала 10, в която ще се провеждат срещите на високо ниво, трябва да са готови през месец май", каза Боршош.

Двамата обсъдиха и възможността Театър "Азарян", както и други пространства в НДК да бъдат домакин на някои от събитията на представителството на ЕК в България по време на Българското председателство на Съвета на ЕС и извън него.

Припомняме, на заседанието на Министерския съвет вчера бяха разпределени в четири категории събитията за председателството ни на Съвета на Европейския съюз през 2018 година.

Служебният кабинет е одобрил насоки за планирането и организирането им. От "Дондуков 1" уточняват, че насоките са отправна точка за разпределянето на отговорностите между Националния център по подготовката и провеждането на председателството и институциите, които ще са домакини на отделните събития.