Министрите от служебното правителство решиха да се осигури добавка от 50 лв. за всички пенсионери и за юни. Това обяви на брифинг след заседанието служебният премиер Стефан Янев.

Вицепремиерът Гълъб Донев обясни, че е осигурена сумата от 104.107 млн. лв. за добавка за пенсиите на всички български пенсионери - 2.88 млн. български граждани.

Викове "Оставка" и в 45-то НС - заради пенсиите

Викове "Оставка" и в 45-то НС - заради пенсиите

От БСП настояха да мине на второ четене още днес

"На предходното заседание обявихме, че изплащането на добавките към пенсиите на всички пенсионери ще продължи за мандата на предното правителство. Още тогава заявих, че намирането на този допълнителен ресурс е трудно, предвид финансовото състояние, в което се намира държавата", добави Донев.

Кабинетът в оставка одобри промените в Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж

Кабинетът в оставка одобри промените в Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж

От НОИ ще се отчитат и годините осигурителен стаж със и без осигуряване във Фонд

Той уточни, че средствата са заделени от икономии от разходи, от които министерствата и МС са се лишили при изпълнение на определени политики и програми, някои от издръжка и персонал, част от преизпълнение на приходите на бюджета на Държавното обществено осигуряване - от осигурителни вноски. За месец юни добавките на всички български пенсионери ще бъдат осигурени, ще бъдат платени по график от НОИ.

Освободиха всички областни управители, без четирима
Обновена

Освободиха всички областни управители, без четирима

Шефовете на спецслужбите били в МС за среща, премиерът не ги приел

Стефан Янев обяви и още едно решение, взето от Министерския съвет днес. Правителството освобождава четирима от областните управители, които са били назначени временно - в София, Варна, Силистра, Добрич, на тяхно място са назначени титуляри, които да се заемат с подготовката на изборния процес. Той вече е напълно подготвен на ниво областни управители, стана ясно от думите на служебния премиер.

Стефан Янев бе помолен да коментира изявление на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че служебният кабинет няма да подготви честни избори.

"Не следя изявленията на партийните лидери, не знам какво е казал Бойко Борисов в детайли, но мога да кажа, че служебното правителство е със сериозна програма да овладява държавата, а с нашите действия се прави извода, че се опитваме освободим държавата от незаконни практики, институциите да работят в обществен интерес по законите и правилата. Ако това е грешно, аз съм готов да поема тази вина", категоричен бе Янев.

Малко по-късно излезе и правителственото решение, в което бяха посочени имената на новите областни управители на Варна, Добрич, Силистра и София, като освободи съответно временно изпълняващите длъжността областни управители в тези четири области.

За областен управител на област Силистра е назначена Ели Тодорова. Притежава висше юридическо образование от СУ "Св. Климент Охридски". Била е два мандата председател на Адвокатска колегия - Силистра. В периода 2003 г. - 2007 г. е била общински съветник в Общински съвет - Силистра.

Васил Карапанчев е назначен за областен управител на област Добрич. Дълги години е работил в системата на МВР и ДАНС, като включително е заемал длъжността директор на ТД "Национална сигурност" - Добрич при ДАНС от 2010 г. до 2014 г. Висшето си образование е получил в Шуменския университет "Епископ Константин Преславски".

Митко Михайлов е назначен за областен управител на област София. Притежава дългогодишен административен и управленски опит, заемал е ръководни длъжности в администрациите на Министерството на финансите и Министерството на младежта и спорта. През 2015 г. е заемал поста зам.-председател на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор. Притежава висше икономическо и юридическо образование.

За областен управител на област Варна е назначен Марио Смърков. Дълги години е работил в системата на МВР, като от 2015 г. до 2017 г. е служител в ГД "БОП". През последните години работи в частния сектор. Юридическото си образование е получил в Техническия университет във Варна. добави