БСП и вероятно ГЕРБ или ДПС ще трябва да решат съдбата на този кабинет. Това заяви пред БНР Добромир Живков от социологическата агенция "Маркет Линкс". Той се съмнява, че ИТН ще бъде сформирано правителство.

"Допреди два дни сякаш имаше изгледи, че правителство ще има, защото между ДПС и ГЕРБ има доста динамични взаимоотношения под повърхността. Но това са двете партии, които имат най-голям интерес, може би заедно със самите ИТН, да няма избори и да има редовен кабинет", каза Живков.

Кандидатът на ИТН за правосъден министър се отказа

Кандидатът на ИТН за правосъден министър се отказа

Пламен Николов: Скоро ще чуете новото ни предложение

По думите му има видимо охладняване между ИТН и другите две протестни партии. Действията на партия "Има такъв народ" (ИТН) в политическото пространство не отговарят на дневния ред на обществото и на дневния ред на протеста, смята Живков. Той очаква, че в средносрочен период това ще донесе негативи на ИТН.

"Не виждаме към момента дори декларативно от проектопремиера желание за промяна, категорично, на модела. Той говори за приемственост", обясни Живков.

Нинова: Отговорността за личностите е на мандатоносителя

Нинова: Отговорността за личностите е на мандатоносителя

Очевидно нещо се е случило между ИТН и протестните партии, с които вярвяха комплект

Според него се изместват приоритетите, които хората заявиха на улицата. Това е причината той да се съмнява, че "партия на протеста" би следвало да се отнася към ИТН".

Живков открива "и елементи" на гъвкавост в поведението на ИТН, но изтъкна, че би трябвало българската политическа култура да мине на следващ етап и политическите лидери, които имат мандат, "да не се държат арогантно, налагайки определи свои виждания и лица, без да преговарят с останалите".

"Оставам с впечатление, че не се търси реална подкрепа, въпреки всичко. И не се търси споделена отговорност. Тук има съществен проблем", категоричен е социологът.

Относно конфликта на ИТН със служебни министри Живков отбеляза, че той ще има отражение.

"Трудно е отсега да кажем в какъв аспект и количествено как би се отразило върху подкрепата на ИТН, но не може да не отчетем, че ще има разочарование."

На 11 юли се появиха нови гласоподаватели за ИТН, но отпаднаха част от тези, които подкрепиха партията на редовния вот на 4 април, каза социологът, който очаква отлив от симпатизанти на партията на Слави не само заради атаката към министри от служебния кабинет, но и заради действията на ИТН и състава на предложения проект за кабинет.