Много хубаво е, че се подписа този договор, още по-важно е той да бъде изпълнен. Това каза президентът на България Росен Плевнелиев в сутрешния блок на bTV.

"Поздравявам всички, които допринесоха за този успех. Това е един връх до момента и в работата на това правителство", каза Плевнелиев.

Президентът Росен Плевнелиев коментира подписването на Договора за добросъседство с Република Македония. Той коментира, че в рамките на президентския си мандат съвсем съзнателно не е посетил Македония и това е било консултирана позиция с Министерство на външните работи.

"Това беше категорично решение, което ние взехме заедно с Министерство на външните работи, защото се гордея с това, че на мен се падна тежката задача, една от многото драми, с които трябваше да се справям да бъда този български политик, който 2012 г. трябваше да промени подхода спрямо Македония от така наречената романтична фаза към една прагматична фаза на отношенията", коментира Плевнелиев.

Той изтъкна, че именно тогава е казал на комисаря по разширяването, че България счита, че по отношение на Доклада за напредъка на Македония не е верен. "България посочва проблеми, които липсваха тогава в оценката на ЕК", уточни Плевнелиев.

Подписахме договора за добросъседство с Македония
Обновена

Подписахме договора за добросъседство с Македония

България е първата държава в света, признала Република Македония

По думите му, за да бъде решен един проблем - той трябва да бъде посочен. "Това беше и моята роля - да посоча проблемите", коментира той. "Нещо повече ние тогава зададохме категоричните условия - подкрепяме Македония, но срещу договор за добросъседство", заяви той.

Относно критиките на президента Георги Първанов, че за пет години Плевнелиев не е намерил време да отскочи до Македония, Росен Плевнелиев бе категоричен: "Не споделям позицията на президента Първанов, че в тези 10 години, в които той представляваше българската външна политика, той пък не посочи очевидната антибългарска кампания, която се вихреше в Македония по това време", коментира Плевнелиев.

Той визира изключително агресивната антибългарска кампания в Македония. "Учебниците се променяха - аз считам, че е било грешка на президента Първанов да мълчи. Аз посочих проблема - днес той намери своето решение, безкрайно много се радвам", каза още Плевнелиев.