Транспортният министър Христо Алексиев и сръбският му колега Томислав Момирович се договориха за изграждането на интермодален хъб на границата между двете държави, съобщиха от МТИТС.

Двамата се срещнаха в Димитровград, Сърбия. 

Сърбия се договори с Русия за газ на "безценица" през следващите 6 месеца

Сърбия се договори с Русия за газ на "безценица" през следващите 6 месеца

Сръбският президент Вучич много доволен от цената

При своето посещение на жп гарата в града, двамата министри поеха ангажимент да продължат преговорите за съвместна дейност на общата гранична жп гара. Българският министър посочи, че основна задача е да се осигури преминаването чрез оптимизиране и модернизиране на техническите процедури за смяна на локомотиви, оптимизиране на разписанията, намаляване на щетите за околната среда, чрез насърчаване на железопътния и интермодалния транспорт.

България и Сърбия ще отправят общо предложение към Европейския съюз за включване на отсечката Драгоман-Ниш към основната Трансевропейска транспортна мрежа, стана ясно по време на разговорите.

Руски депутат твърди, че сме загубили статута си на газов хъб заради "Турски поток"

Руски депутат твърди, че сме загубили статута си на газов хъб заради "Турски поток"

Обвинението е, за забавяне на строежа на газопровода и влияние от други страни

"Българската страна положи големи усилия за включването на отсечката от София до Драгоман в основната ТЕН-Т мрежа и днес вече имаме подписани договори за изграждане на пътната и железопътната инфраструктура по това направление", заяви министър Алексиев.

"Ще инициирам среща с европейските ни партньори и колегите от Република Сърбия, за да обсъдим разширяване на направлението до Ниш, което е най-прекият път на България до Европа", допълни още Алексиев.

Сред обсъдените теми бе и проектът за разширяване на зелените ленти към шестте страни от Западните Балкани, който е важен за България от гледна точка на непрекъснатостта на потока на стоки. Министър Алексиев посочи, че зелените гранични пунктове на българска територия работят в режим 24/7 за всички видове превозни средства.

Газовата връзка с Гърция ни прави истински енергиен хъб според Херо Мустафа

Газовата връзка с Гърция ни прави истински енергиен хъб според Херо Мустафа

Отношенията между България и САЩ минавали на ново ниво

"Преминаването през тях, включително проверки и здравни прегледи на транспортните работници, не следва да надвишава 15 минути на вътрешните сухоземни граници", обясни още Христо Алексиев.

Двете делегации инспектираха също и строителните дейности на АМ "Европа" на българска територия.