България загуби статуса си на газов хъб и се лиши от други преференции от транзита на руски газ заради спирането на строителството на "Турски поток", уверен е първият заместник председател на комитета на Държавната дума по енергетика, депутатът Игор Анански, цитиран от ФАН.

България съзнателно спира реализацията на "Турски поток" на своя територия, заяви президентът на Русия Владимир Путин след преговорите със сръбския си колега Александър Вучич. 

Путин скастри България, че бави "Турски поток"

Путин скастри България, че бави "Турски поток"

Русия щяла да намери други възможности за реализацията му

Припомняме, българският премиер Бойко Борисов увери, че ще построим газовата си мрежа в срок в отговор на думите на Путин, че Русия ще търси алтернатива на България за транзита на газ, продължението на "Турски поток".

Борисов каза: "Да дойде, да види как строим. Когато имаме готови мощности - тогава и за руския газ ще бъде най-добрата алтернатива.".

Борисов покани Путин да види на място тръбите за газ

Борисов покани Путин да види на място тръбите за газ

Може би руският президент работи със стара информация

Според Путин, "видимо, под натиска на други страни те гледат на тази работа като неспешна. Да видим как в бъдеще ще се реализира този проект на българска територия". 

По думите на руския президент, част от газопровода на "Турски поток" от България до Унгария на територията на Сърбия е почти завършен. Той разказа, че 90% от тръбите на газопровода вече са положени, на 85% са готови.

"Въпросът е в помпените станции. Това е въпросът от няколко седмици", заяви Путин. Руският държавен глава не изключи възможността за участие на Белград в транзита на руски газ през "Турски поток". Той подчерта, че руските партньори на Балканите и в Източна Европа повдигат въпроса за участието на Сърбия в транзита. Русия е готова да направи тази крачка, подчерта Путин.

По думите на руския депутат Игор Анански, за съжаление, българското ръководство се намира под силно влияние на САЩ и на ЕС.

"Ние помним, че българското ръководство се отказа от съгласуване на плана за строителство на газопровода "Южен поток" през България, благодарение на който тя може да стане най-големия газов хъб в Югоизточна Европа. Страната може да има големи финансови дивиденти.

Единствено ръководството на България не получи пари заради отношение с ръководството на ЕС и САЩ. Българското ръководство е двулично, от една страна - те искат да заработват на транзит, от друга - те се влияят от други страни. 

Нямаме мотиви да бавим "Турски поток", смята Атанас Тасев

Нямаме мотиви да бавим "Турски поток", смята Атанас Тасев

Зависими сме от руски газ

От тук произтичат всички сложности в общуването с нашите български приятели, заяви Анански пред ФАН.

В тази ситуация, по мнението на депутата, българските политици трябва да си спомнят, че те са представители на своя народ, каза руският депутат.

"Тяхната задача е да подобряват живота на България. В този случай българите са длъжни да заработват пари колкото се може повече, в това число - с транзит на газ в Европа. Сега страната вече загуби статуса на газов хъб, а може да загуби и други преференции от транзита на руски газ. Освен това, страната ще получава много скъп газ. Затова ръководството на България действа въпреки попълването на бюджета на страната", допълни депутатът. 

На 8 януари 2020 г. пускаме „Турски поток”, обяви Ердоган

На 8 януари 2020 г. пускаме „Турски поток”, обяви Ердоган

На 8 януари в Истанбул ние ще пуснем газопровода "Турски поток"

Проектът "Турски поток" предлага строителство на газопровода, което е от две тръби. Едната ще доставя руски газ на турските потребители, другата е предназначена за газоснабдяване на страните от Южна и Югоизточна Европа. Пускането на "Турски поток" се планира до края на настоящата година.

По-рано руската корпорация "Газпром" съобщи, че мероприятията по пускане на газопровода са на финалната права, газът изпълва двете тръби на "Турски поток". Прессекретарят на президента на Русия Дмитрий Песков съобщи, че през януари руският лидер Владимир Путин и лидерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган ще открият "Турски поток". 

Борисов мечтаел за различна среща с Тръмп, а не привикване заради "Турски поток"

Борисов мечтаел за различна среща с Тръмп, а не привикване заради "Турски поток"

Борисов е обещал всичко на всички и затова бил на поста си