Нямаме никакви мотиви ние да забавяме строителството, още повече, че ние зависим от руски газ. Усилията на правителството бяха насочени към това да се осъществи този 11-километров участък, за да имаме гаранция, че каквото и да се случи с Украйна, ние от 1 януари ще имаме доставки на газ.

Така енергийния експерт Атанас Тасев коментира пред БНТ обвиненията на руския президент Владимир Путин, че България умишлено бави реализирането на "Турски поток".

Припомняме, че след среща със сръбския президент в Сочи, Владимир Путин заяви, че ако е необходимо, Москва може да намери начини да заобиколи България.

Борисов покани Путин да види на място тръбите за газ

Борисов покани Путин да види на място тръбите за газ

Може би руският президент работи със стара информация

По думите на енергийния експерт, България има обективни причини за забавянето.

Според Тасев може би Путин е подведен от своите експерти. Ние имаме договорка. Този участък до средата на следващата година линейната част трябва да приключи.

Тасев посочи, че е имало обжалване на строителството на линейната част.

Имаше два консорциума. Консорциумът "Аркад" спечели търга, след което, понеже не успяха да представят документ, че разполагат с тръбите, а тръби имаше вторият консорциум. След като се разбраха, отново се върна "Аркад" на първа позиция, но мина много време. Тоест беше пропуснато най-благоприятното време за строителство, обясни експертът.

Путин скастри България, че бави "Турски поток"

Путин скастри България, че бави "Турски поток"

Русия щяла да намери други възможности за реализацията му

Атанас Тасев отбеляза, че преди месец след реализиране на 11-километровия участък от Странджа до Малкочлар, сме се свързали с втората тръба на "Турски поток", като в същото време е обявен старта на линейната част по посока Сърбия от фирмата "Аркад".

И, както каза премиерът, вече 100 и няколко километра тръби са положени, но трябва да бъдат положени около 400 километра. Трябва да бъдат положени две компресорни станции. Нашият хъб е активен, за разлика от другите, затова е по-сложен. Поради което настъпи забавянето, поясни още Тасев. 

Припомняме, че изказването на Путин, премиерът Бойко Борисов го покани да види на място тръбите за газа.