Отношенията между България и САЩ минават на ново ниво. Това заяви американският посланик у нас Херо Мустафа по повод срещата между премиера Бойко Борисов и президента на САЩ Доналд Тръмп, съобщава БГНЕС.

В първата си публична реч пред Атлантическия клуб в България тя посочи, че според нея най-важното нещо от срещата между двамата лидери е приемането на работна рамка за стратегическо партньорство и приемане на пътна карта за развитие на двустранните отношения в три направления от взаимен интерес - сътрудничество в областта на сигурността и отбраната, сътрудничество в сферата на икономиката, търговията и енергетиката и укрепване на демокрацията и върховенството на закона.

Тя поясни, че на срещата в Белия дом ключовата тема е била сътрудничеството в областта на енергетиката. По думите й Тръмп и Борисов са обсъдили общата цел за превръщане на България в реален газов център и ключов източник в сферата на регионалната енергийна сигурност. Посланикът обеща да помага на страната да диверсифицира енергийните доставки.

Визите, енергетиката, Ф-16 и посещение в България - основни теми на срещата Тръмп-Борисов

Визите, енергетиката, Ф-16 и посещение в България - основни теми на срещата Тръмп-Борисов

Двамата дадоха висока оценка на двустранните контакти в редица сфери

Мустафа съобщи и че Съединените щати ще изпратят нов човек в посолството в София, който ще отговаря по въпросите за свободата на словото, върховенството на закона и по темите за малцинствата.

Американският посланик заяви, че във военната сфера се предвижда разработване на 10-годишен план за сътрудничество по опазване на сухопътната и морската област. Проучват се и възможности за производство на части във военния сектор.

Тя изтъкна, че американските компании са инвестирали над 2 млрд. долара в българската икономика, създавайки повече от 30 000 места в енергетиката и селското стопанство. По нейни думи в следващите години ще се акцентира в разкриването на работни места в стартъп компании и ИТ технологии.

От догодина никой не можел да спре парното на българите

От догодина никой не можел да спре парното на българите

Премиерът Борисов изтъкна, че за диверсификация всички говорят

Мустафа изтъкна, че енергетиката е ключова тема за Белия дом и именно тя е била акцент в разговора между Тръмп и Борисов. Те разговаряха как България ще стане истински енергиен хъб, отбеляза посланикът.

Тя посочи, че САЩ ще следи отблизо как се развива интерконекторът с Гърция и изрази мнение, че за разлика от "Турски поток", където България е транзитна страна, газовата връзка с Гърция и терминалът за втечнен газ Александруполис ще направят България надежден доставчик на потоци от газ.

Мустафа съобщи и че ще дойдат експерти, за да помогнат при изграждането на АЕЦ "Белене".

Съединените щати имат готовност да санкционират български официални лица, които са замесени в корупционни схеми, каза още дипломатът.