За цялата ситуация са виновни кардарашите, към които принадлежи Кирил Рашков - цар Киро, както и кардарашката лидеромания с цената на всичко. С тези думи лидерът на Евророма Цветелин Кънчев коментира събитията след Катуница.

Той поясни, че в момента има хора, които мислят, че е настъпил звездният им миг да бъдат сериозно забелязани и оттам идват проблемите.На нас не ни трябват такива хора, на нас на ни трябва „Атака" - трябва ни разум", подчерта Кънчев.

Той опроверга думите на Илия Илиев от ДРОМ, че 2000 цигани са готови да преминат в атака с думите: „Аз лично получих обаждания от жители на квартал Христо Ботев в София, които ясно и категорично се разграничиха от изказванията на Илийчо." По думите на думите му това е единствената махала в столицата, която го допуска да влезе в нея, но там хората знаят, че кардарашите са виновни за всичко, а Илия Илиев е един от тях.

По повод публикациите, че цар Киро е член на ГЕРБ Кънчев заяви: „Бай Киро да е член - не го виждам." По думите му типично за рода на кардарашите е да се хвалят и най-вече да преувеличават. Той поясни, че кардарашите са богати и затова за тях е нормално да са дясноориентирани по отношение наполитиката.

Има обаче и нещо друго - кардарашите обаче са една шепа хора, те са около 15 хиляди души, и там всеки първи братовчед иска да има своя партия, добави още Кънчев.

Той коментира и искането на лидера на ДРОМ Волен Сидеров да бъде арестуван: „За пореден път някой се изказва без да е запознат в детайли. Арестите се правят от прокурори, а прокуратурата гледа телевизия и вижда какво става и ако прецени, че има основание за арести, действа."

За предстоящите избори лидерът на „Евророма" прогнозира, че вотът ще бъде капсулиран, а да гласуват ще излязат между 55 и 65% от циганите, но те ще дадат вота си за ромските представители. Тези негови твърдения се основават и на номерът на бюлетината, която им се е паднала за избора на общински съветници - 57. с този номер е и автобусът, който пътува до квартал „Факултета", което съвпадение той приема като знак.

Във връзка с темата за купуването на цигански гласове, Кънчев се обърна към купувачите: „Излишно е, рекламации не приемаме."