Не е добра практика да се работи с ултиматуми между партньори. Това коментира вицепремиерът Томислав Дончев по повод предупреждението на другия вицепремиер Красимир Каракачанов, че ще подаде оставка, ако ГЕРБ не подкрепят предложената от него концепция за интеграция на циганите.

По думите на Дончев, има по-голяма нужда от обществен дебат за интеграцията на циганите, отколкото политически. Той констатира, че каквото и да се прави в това отношение, то трябва да има подкрепата на мнозинството от българите и да се разсее усещането им, че в процеса на интеграция циганите имат повече права от останалите български граждани.

Каракачанов плаши с оставка, ако не приемат концепцията му за циганите

Каракачанов плаши с оставка, ако не приемат концепцията му за циганите

БХК и ромските организации не притесняват Каракачанов

"Редно е да се преразгледат инструментите, чрез които се прави подобна политика", изтъкна той.

Според него образованието е ключовият акцент, на който трябва да се наблегне при интеграцията на циганите, като чак след това идват жилищната политика и здравеопазването. Той настоява като минимум основното образование да бъде абсолютно задължително за всеки.

По повод казуса с отравянето на оръжейния бизнесмен Емилиян Гебрев Дончев не мисли, че българските служби не са си свършили работата.

"Ще коментирам този казус, когато приключи работата на всички служби. Всичко останало би имало характера на спекулация", посочи той.

Бойко Ноев убеден, че властите прикриват отравянето на Гебрев

Бойко Ноев убеден, че властите прикриват отравянето на Гебрев

По думите му Гебрев не е отровен в ресторант, а там е припаднал

Запитан за опитите за хибридни атаки срещу изборния процес у нас, той изтъкна, че опити за саботиране на изборния процес в България е имало, като даде пример с кибератаките по време на изборите през 2015 г.

"Не мога да кажа кой е авторът. Риск за подобни атаки винаги има. Броенето и резултатите от изборите не са свързани в мрежата и няма как да бъдат засегнати от хакерски атаки. Винаги обаче има риск", смята той.

"Всеки е в правото си да развива спекулации и хипотези, но изборите не са правилната тема за това. Ще отнеме време обществото да развие своята критичност в морето от информацията. В последно време има фалшиви новини, които се рециклират от трибуната на Народното събрание", каза още Дончев.

Според него провеждането на избори с изцяло нов състав на Централната избирателна комисия (ЦИК) било "голяма авантюра". Той призна, че мандатът на сегашния ЦИК изтича, но отхвърли предположенията, че запазването му на служба е предпоставка за фалшифициране на евроизборите.

НПО вижда борба за квоти в спора за смяна на ЦИК

НПО вижда борба за квоти в спора за смяна на ЦИК

ВМРО не подкрепя ГЕРБ за запазване състава на ЦИК

Темата с членовете на ЦИК не бива да се превръща в повод за политически истерии, заяви вицепремиерът и допълни, че щяло да бъде взето правилното решение, а по въпроса се провеждали консултации с юристи. Той добави, че вариантите са да се прегласува сегашният състав до евроизборите или той да остане в длъжност до избиране на нов.

Томислав Дончев изтъкна, че ГЕРБ нямали мнозинство в сегашния състав на ЦИК и това било пример за тяхната великодушност към политическите им опоненти.

Преди избори хрумват нови идеи, но не е добра практика изборното законодателство да се редактира преди избори, призна Дончев.

Има страни, в които данните от екзит половете се оповестяват в рамките на изборния ден, но има и такива като България, където това е забранено - въпрос на избор е кой модел да се приложи, за да се гарантира прозрачен изборен процес, изтъкна Дончев.