"Ядрото на реформата в административното обслужване се базира на служебен достъп до данните от регистри", обяви вицепремиерът Томислав Дончев. "Имаме кариеси, звена, където административното обслужване е безобразно, защото няма компютри, помещенията са неприветливи, има опашки, на които се чака по един ден", констатира вицепремиерът.

Дончев ирази надежда с общините да стартират процедура, свързани с регистрите. Идеята е да се започне с първите 12 регистъра, които са годни за справки по служебен път и така всички да престанат да искат документ от гражданите за услугата.

Според него процедурата по редуциране на административната тежест до момента е текла така: "Идва ново политическо ръководство, адресира проблема с експерти от администрацията. Те му казват, че е много сложно и трябва да се направи анализ". Дончев поясни, че този анализ се възлага 7 месеца, прави се 1 година и в най-добрия случай на втората година има продукт.

Борисов бори усещането за тревожност и корупция в обществото

Борисов бори усещането за тревожност и корупция в обществото

Идеята е гражданите и бизнесът да не се редят гише след гише

Този филм се повтаря непрекъснато, смята вицепремиерът, който даде заявка, че този път нещата няма да се случат по такъв начин.

"Нямаме намерение да се задоволим просто с повишаване на качеството на административното обслужване, боядисване или освежаване на един информационен център", категоричен бе Дончев. Необходимо било нещата да бъдат поставени на принципна основа.

Той допълни, че има информация за многобройни нарушения относно въвеждането на такси.