Със скандал тръгна заседанието на вътрешната парламентарна комисия. ДПС и ГЕРБ се обединиха в действията си да бранят финансовия министър Владислав Горанов от останалите депутати във вътрешната комисия на НС.

Председателят на комисията Атанас Атанасов предложи да не се гледа бюджетът на МВР днес в комисията без присъствието на министъра на финансите Владислав Горанов, който бе изпратил свои представители, тъй като е възпрепятстван.

Това не се хареса на повечето депутати. От БСП също настояват да се гледа бюджета на МВР в присъствието на Горанов. ДПС обаче не счетоха за нужно присъствието на Горанов. Достатъчно било само министър Румяна Бъчварова да присъства. Тя обещала да дойде, макар и по-късно.

Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов обясни на колегите си: „България е парламентарна република". Ако министрите не дойдат, аз напускам, закани се той. Държавата се тресеше от този скандал, а ние бяхме принудени да се обясняваме като ученички, изтъкна патриотът.

Мустафа Карадайъ коментира, че министърът си имал приоритетна комисия - бюджетната. Не можел да присъства на всички комисии, които гледат бюджета. По логиката на опозицията, патриотите и РБ, според него, трябвало да се извика премиерът Бойко Борисов.

Левицата не склони, а Красимир Каракачанов се изненада от това, че ДПС така яростно брани финансовия министър от явяване в комисията по вътрешна сигурност.
Министърът на финансите е хубаво да присъства и си има ресорна комисия - комисия по финанси, заяви Валентин Радев. Нямало защо Владислав Горанов да присъства във вътрешната комисия. Нямало с какво да помогне на депутатите.

Финансовият министър стреля два пъти във въздуха предупредително, така депутатът от ГЕРБ обясни ходът на министъра на финансите с предложенията си за бюджета на МВР.

Депутатите от ГЕРБ се подхлъзнаха по язвителната забележка на Атанас Мерджанов, който поиска Горанов днес да присъства на заседанието, защото Бъчварова нямала представа какво иска финансовото ведомство.

От ДПС разкриха, че вчера пред депутатите силовата министърка обяснила, че е била в течение. Има и стенограми, защити я Мустафа Карадайъ.

Мерджанов не се даде и отново се опря на медийните изявления на МВР шефката, подчертавайки, че се била скъсала връзката между Владислав Горанов и Румяна Бъчварова.

Няма какво да се лъжем, министърът на вътрешните работи знае какво предлага министерство на финансите призна и Валентин Радев и обясни, че тя е признала на закритото заседание, че е била в течение на предложенията на МФ.

Предложението за отлагане на точката не мина. За отлагане бяха 6 депутати, против 5, въздържал се трима. Както министърът на финансите и аз съм много зает, ядоса се Красимир Каракачанов и остави „новото мнозинство да гледало бюджета".

БСП отказаха да участва в заседанието, но обявиха, че ще гласуват против бюджета на МВР и напуснаха заседанието.

Докато се чакаше появата на МВР шефката от Комисията по досиетата се оплакаха от оповестената вчера от нея идея - МВР да охранява само 7 институции, другите да се охраняват със собствени средства на частно. Ощетена щяла да е комисията, тъй като нямала средства да си наеме охрана.
От година и половина тя е под охраната на МВР. Преди това я пазела НСО.

Припомняме, от МВР признаха, че със собствени средства министерството дотира други структури. Имало достатъчно фирми, които да го правят не по-зле от силовото ведомство.