ГЕРБ, БСП и "Атака" получават най-голяма подкрепа в Шумен за предстоящите местни избори според проучване на "Алфа рисърч", направено в периода от 11 до 14 октомври, съобщиха на пресконференция от предизборния щаб на ГЕРБ.

При избирателна активност от 53 процента листата на ГЕРБ води с 23 на сто, БСП получава 19.3 процента, "Атака" - 17.9 на сто от гласовете.

Според проучването за съветници от ДПС ще гласуват 4.7 процента, за общата листа на СДС и ДСБ - 4.8 процента, за НДСВ - 3 на сто, за други партии - 4.7 процента.

Категорично са заявили, че няма да гласуват 2.6 процента от анкетираните.

От кандидатите за кмет на Шумен най-голяма подкрепа получава кандидатът на ГЕРБ Веселин Златев, за когото ще гласуват 27 процента. Кандидатът на БСП Красимир Костов е втори с 20.1 на сто, кандидатът на "Атака" Румен Русев получава 6.8 процента.

За канди.ата на НДСВ Даниела Русева подкрепата е 5.1 процента, за кандидата на СДС и ДСБ Галин Терзийски - 3.4 на сто, толкова са и гласовете за кандидата на ДПС Азиз Садула.

Според проучването, в Шумен ще има балотаж за избор на кмет и очакванията на анкетираните са до втори тур да стигнат Веселин Златев и Красимир Костов.

Досега кандидатите на ГЕРБ в Шумен са имали 64 срещи с различни организации и раждани, съобщи кандидатът за км

ет Веселин Златев.От днес до края на кампанията кандидатите за общински съветници ще организират открити приемни за граждани всеки ден от 16.30 до 18.30 ч. всеки ден от 16.30 до 18.30 ч.

Кандидатът за трети мандат за кмет на Хасково Георги Иванов получава най-голяма подкрепа от участниците в анкета на информационния сайт haskovo.info. На въпроса "Кой да е следващият кмет", името на Иванов са посочили 35. 2 на сто от отговорилите. Подкрепа за кандидата на ГЕРБ Антон Иванов са изразили 27.41 на сто от участниците в анкетата. За независимия кандидат Георги Узунов са гласували 1815 на сто, за кандидата на СДС Димо Стоянов - 6.95 на сто, а за кандидат-кмета на "Атака" Недялко Вапцаров - 5.41 на стo.

От участниците в анкетата 6,56 на сто са посочили, че ще гласуват за друг кандидат. Резултатите от допитването са от 10.45 ч. на 15 октомври до 12.00 ч. днес. В анкетата са участвали 259 потребители.

Поради многобройни опити за злоупотреба, в резултатите вече се виждат IP адресите на гласувалите и всеки може да направи справка за тях, уточни главният редактор на сайта Димитър Иванов.

Анкетата не е правена по поръчка на някоя политическа сила или коалиция. Сайтът има практика всяка седмица да предлага допитване по актуална тема и през тази избрахме местните избори, отбеляза Иванов.