ДПС обяви някои конкретни промени, които парламентарната група ще предложи на второ четене на закона за Бюджет 2012 в парламента.

Партията на Ахмед Доган предлага да се увеличат бюджетите на БАН и на Държавен фонд „Земеделие", съответно с 30 и 70 млн. лв., обяви по време на редовен брифинг в централата на партията депутатът от ДПС Алиосман Имамов.

От ДПС смятат, че трябва да се преструктурира разходната част на бюджета и да се търсят възможности да се намалят разходите и да се увеличат приходите. По думите на Имамов трябва да се увеличат някои разходи като двете основни предложения са за увеличение на бюджетите на БАН и ДФ „Земеделие", като част от парите в земеделието да бъдат дадени на тютюнопроизводителите.

Имамов обясни, че според ДПС вариант за източник за финансиране на БАН е да бъдат намалени разходите на силовите министерства с размера на субсидията, която е необходима за увеличаване на средствата на БАН. Той припомни, че МВР има бюджет 999 милиона лева, от които 30 милиона лева са за капиталови разходи. Министерство на отбраната пък разполага с бюджет 970 милиона лева, като от тях 62 милиона лева са капиталови разходи.

Източници за увеличаване на бюджета на БАН и на Държавен фонд „Земеделие" могат да бъдат и намалени капиталовите разходи, които в много голяма степен са увеличени в сравнение с текущата година, коментира Имамов. По думите му, капиталовите разходи за 2012 г. в консолидираната фискална програма са 5,2 млрд. лв., които са силно централизирани и само 12% от тях ще бъдат разпределяни от общините, като останалите ще бъдат разпределени от министерствата. Депутатът прогнозира, че тези разходи няма да бъдат изпълнени.

От ДПС предлагат пенсиите в България, отпуснати до 31 декември 2011 г., да бъдат осъвремени по швейцарското правило от 31 юли 2012 г. Хасан Адемов обясни, че според това правило, трябва да има осъвременяване с 50% от ръста на инфлацията плюс 50% от ръста на осигурителния доход.

По думите му, в страните, в които се прилага това правило, то продължава да се използва и в условия на криза.

ДПС имат и втори резервен вариант - от 1 юли 2012 г. пенсиите да бъдат индексирани с индекса на нарастването на потребителските цени за предходната година, обяви Адемов. Той обясни, че в условия на криза това е възможно, защото инфлацията намалява реалния размер на пенсиите.

Относно увеличаването на възрастта за пенсиониране, Адемов коментира, че идеята на управляващите „е зачената в грях". Той припомни обещанието на министър Дянков да се търсят възможности за увеличаване на пенсиите с минимален размер за старша възраст.

„Това, което сега се предлага зад гърба на Националния съвет за тристранно сътрудничество, между двете четения, да се увеличи възрастта без аргументи, е някак си страхливо и свенливо", коментира депутатът.

Според анализите на ДПС това увеличаване на възрастта не решава нито един от проблемите на пенсионната система, а точно обратно. Така не се решава и нито един фискален проблем.

Адемов изтъкна, че възрастта е един от основните параметри на пенсионната реформа и предупреди, че към него не трябва и не може да се подхожда по начин, по който да се взриви социалният диалог, да се създадат условия за нарушаване на социалния мир в страната.

„В резултат на това се създаде ситуацията с подготовка на протестни действия и национален протест на 30 ноември", коментира Адемов.

По отношение на бюджета за НЗОК, от ДПС предлагат основната цел да бъде осигуряване на правата на здравноосигурените граждани. "Ние настояваме трансферът от 100 милиона лева, който е предвиден от парите за здравни осигуровки, да остане в Здравната каса и да бъдат харчени за здравето на българите, които са се осигурявали само за това", заяви Нигяр Джафер.

Тя посочи, че на писмено запитване, Симеон Дянков й е отговорил, че към края на септември здравнонеосигурените лица са 1 950 185 души. Здравният министър твърди, че те са около 1 милион, а разчетите на НЗОК са върху 1,1 милиона неосигурени лица.

Нигяр Джафер обясни, че партията ще предложи увеличаване с 10 млн. лв. на парите за хемодиализа и увеличаване също с толкова на парите за лечение на онкоболни, както и за осигуряване на необходимите средства за дентално лечение и упойки за социално-слабите и възрастните хора и деца, настанени в домове.

Джафер изтъкна, че в законопроекта за бюджета са били сгрешени средствата, които ще се отпускат за ваксини като тя предложи част от остатъка от парите след редакцията на законопроекта да бъдат вложени в нов вид ваксиниране - срещу рак на шийката на матката. По думите й, тази ваксина ще обхване около 30% от жените следващата година като парите за ваксинацията според ДПС ще са около 2,5-3 млн. лв.

От ДПС предлагат да отпаднат няколко члена, които са противозаконни и са отменени с решение на Административния съд. Става въпрос за текста, който ограничава лечението на болните с редки заболявания, както и един член, с който се ограничава пазарната конкуренция в страната с ограничението касата да не сключва договори през следващата година с нови лечебни заведения.

„Предложенията ни не могат да поправят един фундаментално сгрешен бюджет", коментира от своя страна Йордан Цонев. По думите му, протестите на бизнеса и на синдикалните организации показват, че ГЕРБ остава в изолация. „Това показва, че политиката, която води ГЕРБ, го поставя все повече в изолация и правителството на Бойко Борисов не може да се справи с основните болезнени реформи, свързани с кризата", коментира още Цонев.

„Подкрепяме протеста на синдикатите и на БДЖ, защото социалният диалог е взривен. Ние нямаме притеснения да не подкрепяме синдикатите, които напуснаха НСТС", коментира от своя страна стачната готовност на железничарите и синдикатите депутатът Хасан Адемов.

Йордан Цонев подчерта и че ГЕРБ няма реален, комплексен план за реформи. Той е убеден, че реформите не могат да бъдат провеждани от една партия, а трябва да бъдат съгласувани и да имат широка подкрепа от синдикатите, бизнеса и цялата общественост. "ГЕРБ или ще търси съгласие за правене на реформи сред цялото общество, или ще изпада във се по-голяма изолация и за съжаление цената ще я плаща България", коментира Цонев.