Движението за права и свободи осъжда всякакви прояви на ксенофобия. Това каза в декларация от трибуната на Народното събрание депутатът от ДПС Хайри Садъков. Изявлението му бе посветено на днешната 77 годишнина от освобождението на най-големия концентрационен лагер в Третия Райх Аушвиц. Преди това с декларации по темата излязоха и от ГЕРБ и БСП.

"В деня, когато международната общност отбелязва международния ден за възпоменание на Холокоста, още веднъж ще кажем - никога вече. За да помним, трябва постоянно да следим и оспорваме категорично съвременните форми на расизъм, дискриминация, ксенофобия и други прояви на нетърпимост. Защото именно неглижирането на подобен тип прояви, подтикващи към омраза към невидими врагове, са в основата на зараждането фашизма", заяви народният представител от ДПС.

Затова от движението остро осъждат всякакви прояви на ксенофобия и нетърпимост, основана на база религия или етнос. "Да помним и никога повече да не допускаме подобен позор на човечеството", призова Садъков.

Според БСП фашизъм по българските земи е имало

Според БСП фашизъм по българските земи е имало

Днес обаче смелостта ни да спасим човешки живот