"Демокрация, права и свободи - ДПС" около Ахмед Доган ще подаде жалба до Върховния административен съд (ВАС) срещу указанията на Централната избирателна комисия (ЦИК) относно двете крила на ДПС (ДПС - Доган и "Ново начало", поддържащо Делян Пеевски).

Това съобщава БНТ, като цитира свои източници.

6 партии и 3 коалиции подадоха до момента документи в ЦИК за вота

6 партии и 3 коалиции подадоха до момента документи в ЦИК за вота

"Атака", "Булгари" и "Зелените" получиха регистрация за участие в изборите на 27 октомври

Припомняме, че тази седмица ЦИК поиска от двете коалиции да докажат, че партията ДПС не е част от състава им.

Според Изборния кодекс една партия може да участва само в една коалиция на избори.

В понеделник, първият ден от срока за подаване на документи за участие в предсрочните избори, ЦИК беше блокирана в продължение на шест и повече часа от привърженици на двете крила. Тогава Комисията взе решението да приеме едновременно документите на двете коалиции, които се сформират около двете крила, като не им даде пореден номер, за което беше и спорът.

ЦИК иска от двете ДПС коалиции да докажат, че не са ДПС

ЦИК иска от двете ДПС коалиции да докажат, че не са ДПС

Искат документи, с които да удостоверят, че партия ДПС не е част от техния състав

Централната избирателна комисия отказа да регистрира коалиция "Движение за права и свободи - Ново начало" за участие в частичните местни избори на 20 октомври.

Става въпрос за вота за кмет на кметство Габровница, община Монтана, област Монтана, и за кмет на община Омуртаг, област Търговище.

ЦИК мотивира решението си именно с обстоятелството, че в заявената за регистрация коалиция участва и партия "Движение за права и свободи", но е недопустимо участието на една и съща партия самостоятелно и в коалиция за едни и същи избори.

Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд чрез Централната избирателна комисия в тридневен срок от обявяването му.

С отделно решение ЦИК отказва да заличи регистрацията на партия "Движение за права и свободи", допусната до участие в частичните избори на 20 октомври, каквото искане е постъпило от представляващия партията Делян Пеевски.

ЦИК допусна ДПС на Доган да участва в частичните местни избори

ЦИК допусна ДПС на Доган да участва в частичните местни избори

Партията ще участва във вота за кмет на 12 кметства и на два варненски района

ДПС на Ахмед Доган видяха опити на Делян Пеевски да унищожи и след това да присвои марката ДПС. На брифинг в парламента Тимур Халилов заяви, че има заявление, подадено от Пеевски, за заличаване на регистрацията на ДПС, допусната до участие до новите частични местни избори на 20 октомври, които ще се проведат в община Омуртаг и други кметства.