Какво стана с бате Харо и батехаровците? Това попита атакистът Павел Шопов по време на дебатите по дейността на временната комисия за търговията с български лични документи.

Лидерът на НФСБ излезе да защити отстранения шеф на ДАБЧ Петър Харалампиев, кадър на ВМРО.

По думите му той бил като пиле в курник, на което е сложена червена точка на главата. Всички го накълвават, както обясни патриотът.

Инвестиционното гражданство е битка за инвестиции, каза и депутатът от ДПС Йордан Цонев, който бе и председател на комисията за разследване на корупционните схеми при издаване на българско гражданство.

В някои страни този тип инвестиции достигат милиарди. ДПС иска инвестиции в реалния сектор и реален контрол. Затова и партията вече е подготвила съответната законодателна рамка. Трябва да затворим темата сега, настоя Цонев.

По думите му натискът за инвестиционно гражданство в ЕС ще се увеличава. Само на девет души е дадено гражданство с присъди. Законодателството трябва да се подобри, убеден е обаче Йордан Цонев.

Припомняме, на 29 октомври 2018 г. сутринта представители на Спецпрокуратурата влязоха в Държавната агенция за българите в чужбина по разследване на схеми за продажба на българско гражданство. Първоначално бяха арестувани над 20 служители на агенцията, обвинения бяха повдигнати на четирима, включително и на председателя на Агенцията Петър Харалампиев, който е от квотата на Обединените патриоти.

На 21 юни 2019 г. бившият председател на Държавната агенция за българите в чужбина Петър Харалампиев плати гаранцията си от 100 000 лева и излезе от ареста.

По-късно в банкова касета, до която достъп е имал единствено главният секретар на ДАБЧ Красимир Томов, бяха намерени и иззети пари в различни валути, равняващи се на близо 600 000 лева. Томов бе отстранен от поста си по решение на Спецсъда.