Парламентарната група на ДПС иска изслушване на Томислав Дончев за готовността на правителството за новия договор с ЕС, свързан със структурните фондове за програмния период 2021-2027 година.

ДПС внесе искането за изслушване в пленарната зала на заместник-министър председателя Томислав Дончев в деловодството на Народното събрание. Поводът за изслушване е готовността на България да представи пред Европейската комисия (ЕК) финалния вариант на Националния план за възстановяване и устойчивост и етапа на подготовка на Споразумението за партньорство за програмния период 2021-2027 година и на оперативните програми, които ще бъдат финансирани от Кохезионния и Структурните фондове на Европейския съюз (ЕС) през програмния периода 2021-2027 година.

ДПС припомня, че в началото на предишния програмен период 2014-2020 година имаше сериозни трудности при програмирането и подготовката на Споразумението за партньорство и на оперативните програми и това доведе до значително забавяне в одобряването на програмите.

Народните представители от Движението настояват да бъде предоставена информация от вицепремиера относно състоянието на управляващите органи в процеса на програмиране, а също и дали правителството има план за действие по отношение на приемането на тези толкова важни документи.

Вносителите питат "отново ли ще се загуби ценно време, както вече се случи при предходния програмен период 2014-2020 година".