Конкретни политики и край на противопоставянето, реваншизма и контрареваншизма.

Това е условието на ДПС, за да подкрепи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство, изтъкна лидерът на движението Мустафа Карадайъ пред президента Радев по време на консултациите на "Дондуков" 2. В съответствие с чл. 99, ал. 1 на Конституцията, президентът провежда консултации с представителите на парламентарните групи в новоизбрания 48-и парламент. Консултациите с първата и втората политическа сила, ГЕРБ/СДС и "Продължаваме промяната" вече минаха, като между тях имаше една седмица разстояние.

Диалог и разбирателство. Това е квинтесенцията за излизане от политическата криза, респективно и от останалите кризи, подчерта нееднократно в изказването си Карадайъ.

"Диалог с предварителни условия, червени линии, розови линии, или каквито и да са линии, трудно би произвел какъвто и да е продукт. Диалог с разделителни линии, основани на реваншизма и омразата, трудно ще произведе продукт. Затова ние от ДПС на преден план поставяме диалога. Засега сме на етап разговори, еднакво си говорим с всички, но предварителните червени линии или условия до голяма степен минират това разговорите да не могат да прераснат в диалог. За първия мандат най-голямата парламентарна група има право да предложи министър-председател, но ние очакваме да чуем политики. Ако се предлага реваншизъм и контрареваншизъм, ако се предлага политика на разделението, ние не бихме подкрепили тази политика поради една много проста причина - тя е вредна за българските граждани и държавата", отговори на въпрос на Радев, свързан с подкрепата на ДПС за първия мандат, той.

Именно на базата на този принцип, подчерта лидерът на ДПС, партията му ще подходи и при евентуален втори и трети мандат.

Карадайъ предложи конклав в Президентството

Карадайъ предложи конклав в Президентството

ДПС не поставя предварителни условия и не чертае разделителни линии

Мустафа Карадайъ изрази благодарност към служебния кабинет и непряко към държавния глава заради намеренията на правителството да не внесе в Народното събрание проектобюджет за 2023, а проектозакон за удължаване на действието на настоящата фискална рамка за текущата 2022 година.

"Ако си позволим да отворим бюджета и да го превърнем в политически инструмент... В момента при бюджета след трите предизборни промени за една година, дългът е, грубо казано, 15 милиарда на година. В тази неясна ситуация и без ясна политическа отговорност, без ясно мнозинство, ако се внесе бюджет, много лесно с предизборен популизъм завещаният дълг от 15 милиарда може да стане 30-35 милиарда. Тогава се пита в задачата - каква е цената на този дълг, можем ли да си позволим такъв дълг? И тези, които сега претендират да взимаме този дълг - какво е тяхното виждане за връщането му?", каза той.

Карадйъ косвено се обърна и към политическите си опоненти, посочвайки, че ДПС има ясни идеи за съдебна реформа и борба с корупцията, внасяло е законопроекти в предишните парламенти, но не е срещало подкрепа, а единствено празна реторика.

На свой ред президентът Радев бе доста кратък в сравнение с разговорите с ГЕРБ и "Продължаваме промяната". Той отново подчерта важността от съставяне наредовен кабинет, който да се справи с важните задачи пред страната. За по-малко от две години българите гласуваха 4 пъти за парламент. Общото между тези избори е че гласоподавателите не дадоха доверието си на нито една партия, която да може да управлява сама. Не дадоха възможност за лесни коалиции.

Въпреки това гражданите очакват техните проблеми да бъдат решавани устойчиво и ефективно. Това означава редовно правителство, подкрепено от мнозинство, което да поеме отговорността да управлява в нелеки времена. Да предприеме реформи с дългосрочен хоризонт и за икономически растеж, и за модернизация на страната", изтъкна държавният глава.