Лютви Местан настоя от парламентарната трибуна насроченото за 10.30 часа заседание на комисията за борба с корупцията по случая „Доган" да бъде преместено в другата сграда на парламента в зала „Изток" и да бъде осигурен достъпа на медиите.

Припомняме, днес ще се проведе извънредно заседание на комисията след като вчерашното се провали заради липсата на кворум. Затова и докладът за конфликт на интереси за Доган бе отложен. След разговор обаче между Бойко Борисов и председателя на комисията Димо Гяуров бе насрочено заседание и днес.

Местан е категоричен, че ДПС няма притеснения и не е против провежданена заседанието. Напротив от два месеца настояваме това заседание да се проведе, подчерта Местан.

Но ДПС са категорично против заседанието да се провежда в нарушение на правилника на парламента и в нарушение на вътрешните правила на самата антикорупционна комисия.

Малко преди това Камен Костадинов от ДПС заяви, че действията на комисията са политическа разправа на Синята коалиция с Ахмед Доган.
                            Още...

Местан поясни, че има изрична забрана в правилника да се провежда заседание на комисия по време на пленарно заседание.

Ако заседанието започне след 5 минути в другата сграда на парламента, това означава, че трябва да се проведе за 10 минути, за да може депутатите да се явят в пленарна зала навреме, подчерта още Местан и изтъкна, че засегнатото лице не е запознато с материалите.

Местан каза още, че вчерашното заседание на комисията е свиканопри грубо нарушение на правилата и че представителят на ДПС Камен Костадинов не е получил своевременно материалите.

По думите на Местан това означава преднамереност и политическа тенденциозност.

Според него ако има такова заседание, то трябва да се води пред медиите.

Тази преписка няма нищо общо с проекта „Цанков камък", категоричен бе Местан и добави: „Този проблем отдавна е пренесен от полето на юридическите съображения в полето на чистата, но мръсна политика".

Според него от няколко дни се извършва мащабна манипулация. Той смята, че това се прави, за да бъдат принудени членовете на комисията да се произнесат в екстремална среда.

Случващото се със заседанието на антикорупционната комисияпо случая „Доган" той определи като: „елементарен опит на Димо Гяуров и на Синята коалиция в последния ден от мандата им на председатели на тази комисия да играят ролята на флагмани по отношение на антидоганизма в българската политика".