До утре работодателите ще решат окончателно дали да излязат на протест срещу цените на тока за индустрията.

Най-късно до края на утрешния ден четирите национално представени работодателски организации у нас ще обявят дали на 30-ти септември протестно ще изразят недоволството си и ще затвърдят исканията си.

Има вероятност да се отложи протестът, има вероятност и да не се", загатна пред журналисти в парламента председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Кирил Домусчев.
Той, заедно с председателите на останалите три работодателски организации, дойдоха от среща от Министерски съвет в Народното събрание, за да разговарят и поставят исканията си пред отделните парламентарни групи.

Първи на масата за преговори бизнесът седна с ДПС, с чието ръководство разговаря повече от час.
Припомняме, в края на миналата седмица работодателите настояха за връщане на старите цени на електроенергията за бизнеса на нивата от преди 1-ви август, за сериозни законодателни промени и не на последно място за оставката на председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов. Тогава работодателските организации заплашиха, че в последния ден на септември ще излязат на сериозен протест.

Не мога да кажа дефинитивно дали ще се отложи протеста", продължи с уклончивите отговори Домусчиев. Все пак шефът на КРИБ отбеляза, че имат значителен напредък в разговорите и в потвърждаването на подкрепа от страна на правителството.

При всички положения оставката на Иван Иванов или неговото освобождаване от парламента ще продължи да бъде на дневен ред", отсече обаче Домусчиев. На въпрос дали могат да получат подкрепа от парламентарните партии за това, той подчерта - „надявам се, че депутатите като хора, които могат да преценяват и хора експерти ще приемат нашите аргументи и ще се стигне до такова освобождаване".

„На този етап този въпрос не стои пред нас", заяви по темата „Иван Иванов" след срещата зам.-председателят на парламента и народен представител от ДПС Алиосман Имамов. Той обясни, че парламентарната група на третите по сила в НС ще обсъдят допълнително дали биха подкрепили искането на оставката на Иванов.

Ще бъде обсъден допълнително, но на този етап нашият отговор не е да", загатна Имамов.

След срещата си с ДПС работодателите се отправиха към парламентарната среща на ГЕРБ, където също ще изразят исканията си. След това се очаква бизнесът да седне на масата за преговори и с парламентарната група на Реформаторския блок.