ДПС обеща на кабинета „Орешарски" най-твърдата и най-консолидираната подкрепа.
Ние подкрепяме вас не заради вас самия, а заради плана „Орешарски", който смятаме, че е спасителен и защото сме длъжни да проявяваме политическа зрялост, политическа култура, която да отчита примата на общ национален интерес пред тясно партийния, заяви от парламентарната трибуна лидерът на ДПС Лютви Местан.

Той добави, че когато са избирали кабинета са заявили, ДПС ще носи своята отговорност не само за успехите на кабинета, но ще споделя и неизбежните политически негативи.
Ние дори можем да поемем несъразмерна на политическата си тежест негативи за управлението на страната, заяви Местан.

Той подчерта, че няма да позволят да превърнат ДПС в универсален виновник за онова, което не се случва или заради своите вътрешно партийни проблеми и амбиции. Разграничавам се категорично от твърдения като „ДПС ни извива ръцете", „Те са всеядни и лакоми" - това не кореспондира със същността на ДПС и това е проява на локална кърджалийска ретроградност.

Завършете процеса на назначаване на зам.- министри и областни управители. Нямате проблем с ДПС. Ние нямаме номинации. Ако искате ги съгласувайте постфактум, обърна се Местан към Пламен Орешарски, който заедно с министрите си заеха местата в „кошарката" в пленарна зала.

Лидерът на ДПС увери, че на тях не им трябва власт, за да носят отговорност за управлението.
Надявам се кърджалийският ни колега да се успокоил и да впрегне енергията си за реализиране на плана „Орешарски." Неговата реализация не може да се случи без вътрешната кондиция на двете партии, подчерта още той.