На 87 висящи въпроса има да отговаря вътрешния министър Бойко Рашков в рамките на петъчния парламентарен контрол. Те са входирани от ДПС и се касаят до всеки един случай на "полицейска репресия" срещу членове на партията, за които твърдят от движението. Те тепърва ще бъдат задавани и в по-нататъшните контроли.

"Действията напомняли едни забравени и отречени времена", остър бе Халил Летифов от ДПС, отправяйки първия от серията въпроси, в конкретния случай - свързан с репресиран според него кмет на село Търничени на име Ахмед Ходжа. Депутатът се оплака и от това, че Рашков лепял етикети и прави политически изказвания, вместо да отговаря в конкретика.

"Става въпрос за случаи, записани в закона за работа на МВР - проверки при сигнали за нарушения. Ще кажете, че не трябва да се спазва закона ли?", започна изложението си Рашков. Именно това е тезата на силовия министър - действията на полицията са абсолютно позволени от Закона за МВР. "Направили сте 50 копия с един и същи въпрос, принтирани на ксерокс. Какво ви кара да твърдите, че има нарушение на закона?"

Карадайъ: Дори и на 1 април не е хубаво да се лъже в парламента

Карадайъ: Дори и на 1 април не е хубаво да се лъже в парламента

Повод за думите му станаха изказвания на Рашков по време на парламентарния контрол

"Имате 50 въпроса, които може да ги кажете заедно. Защо злоупотребявате с правилника?, попита пък председателстващия парламентарния контрол Кристиян Вигенин.

"Разбирам, че г-н министърът е част от политическото ръководство и прави политически изказвания. Но не разбира, че по конституция в рамките на парламентарен контрол е длъжен да отговаря на въпросите на народните представители", контрира Летифов.

"Напълно разбирам положението, в което са изпаднали някои политически партии - да се оправдават, след като са извършили десетки пъти действия за купуване и продаване на гласове през миналата, а и не само през миналата година. В момента статистиката вече се попълва с влезли сили присъди, та е малко да се твърди, че такива няма. А един пък ходеше в Хасковско да прегръща заловени в купуване и продаване на гласове", добави Рашков, визирайки Бойко Борисов. И посочи - МВР не делило сигналите на такива за ДПС или за друга политическа партия. Даде и информация по всичките конкретни случаи от малки, средни и големи населени места, за малка част от които стигна и без това удълженото парламентарно време.